Rengeteg háziállat kerül utcára Horvátországban

A számok magukért beszélnek.

Horvátországban több mint tízezer háziállatot hagynak magára évente – hívta fel a figyelmet az Állatbarátok nevű horvát civil szervezet csütörtökön.

Az egyesület 2002 óta folytat kampányt az házi kedvencek kidobása ellen „A család a tengerre, a kutya az utcára?!” címmel.

Luka Oman, a szervezet elnöke szerint ez annak a jele, hogy mielőbb meg kell változtatni az állatvédelmi törvényt.

A számok magukért beszélnek: rólunk, mint társadalomról, a rendezetlenségről és a felelőtlenségről

– értékelte Oman. Ugyanakkor hozzátette: az emberek általános tudatossága növekszik, és egyre többen gondolják úgy, hogy az állatok is élőlények, magukra hagyásuk pedig megengedhetetlen.

Rámutatott: a helyzet sokkal tarthatatlanabb lenne, ha nem dolgoznának a probléma megoldásán. Egyben abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az elhagyott állatok száma csökkeni fog, amennyiben kitartóan folytatják az oktatást, továbbá népszerűsítik az ivartalanítást, a mikrochipes megjelölést és az örökbefogadást a vásárlás helyett.

Senkinek nem kötelező gondoskodnia egy állatról, de ha így dönt, vállalnia kell a felelősséget

– húzta alá.

Horvátországban idén áprilisban lépett életbe az a törvény, amely börtönbüntetést ír elő az állatok magukra hagyásáért, valamint eltiltja az állatkínzókat az állattartástól.

Oman szerint a jogszabály elsősorban megelőző intézkedés, és az emberek egy állat beszerzése előtt legalább átgondolják, van-e elég idejük, pénzük, szándékuk, türelmük és feltételük a gondozásához a következő 15 évben.

Az állatvédelmi törvény módosításától viszont azt várja, hogy más fontos területeken is javulást lehet majd elérni. Itt megemlítette, hogy tilos “állandó jelleggel” láncon, megkötve tartani egy kutyát. A gyakorlatban azonban ezt nehéz bizonyítani, éppen ezért a tilalomnak teljesnek és kivétel nélkülinek kell lennie – mondta.

Jelezte: ez csak egy a módosításra szoruló dolgok közül a törvényben, és más országok példáinak segítségével több pozitív változást is be kell építeni, amelyek az oktatáshoz és a prevencióhoz kapcsolódnak.

Most a törvény betartására van szükség egész Horvátországban, hogy minden város és járás egyformán teljesítse törvényi kötelezettségét, és ellenőrizze a kötelező mikrochip meglétét, rendszeresen tájékoztassa az állampolgárokat az állatvédelmi rendelkezésekről, valamint finanszírozza a kutyák és a macskák ivartalanítását – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Kapcsolódó