Újabb ország Dél-Amerikában, ahol egy szélsőjobbos Trump-hívő populistában látják a jövőt

Javier Milei vasárnapi eredménye megrengette az argentin politikát.

Javier Milei, egy szélsőjobboldali populista vasárnapi eredményével alapjaiban rengette meg az argentin politika eddigi berendezkedését, vezető helyet szerzett meg az októberi választás elnökjelöltjei között zajló előválasztásokon.

A Guardian szerint Milei nagy tisztelője Donald Trump volt amerikai elnöknek, és többek között azt állítja, hogy fel kell számolni az argentin jegybankot, hazugságnak tartja a klímaválságot, a szexuális nevelést a család elpusztítására irányuló trükknek minősíti. Kiáll az emberi szervek eladásának legalizálása, és könnyítene a kézifegyverek birtoklásának szabályain.

Vasárnap későn még számolták a szavazatokat, ám az elemzők egyetértettek abban, hogy a „politikai kaszt” elleni kirohanásaival hírnevet szerző, rocksztárszerű jelenség a vártnál sokkal jobban teljesített, amivel valódi esélyes lett az elnöki posztra.

Milei az összes leadott szavazat 30 százalékát szerezte meg. A fő ellenzéki koalíció, a Változásért Együtt jelöltjei 28 százalékot kaptak, a jelenlegi kormánykoalíció, az Unió a Hazáért pedig 27 százalékot szerzett.

Az eredmények szerint Argentína lett a régió legújabb országa, ahol a választók nem az eddigi vezetőket, hanem kívülálló jelöltet keresnek, hogy kifejezzék haragjukat a hagyományos politikusokkal szemben.

Az elégedetlenség széles körben elterjedt Argentínában, miután 100 százalék feletti az éves infláció, növekszik a szegénység. Milei azzal vonzotta magához a támogatókat, hogy arról beszélt, lecseréli a pezót az amerikai dollárra.

A brit napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások előtt az elemzők azt prognosztizálták, hogy az 52 éves Milei vártnál jobb szereplése komoly bizonytalanságot okoz majd, valószínűleg felborítja a pénzügyi piacokat, és a pezó értékének meredek zuhanásához vezet.

Bár a vasárnapi szavazás célja hivatalosan a különböző politikai tömbök főjelöltjeinek megválasztása volt, az előválasztás országos közvélemény-kutatásnak is beillett, amely arról szólt, hogyan állnak a jelöltek az argentinokkal az októberi választások előtt.