A klímapiacot sem kerülte el az áremelkedés

20 százalékkal kerülnek többe a készülékek.
Kapcsolódó cikkek

Egész évben hívják a szakembereket klímaszerelés miatt, a gázelzárás miatti félelem és a magas tüzelőanyag­árak miatt olyan készülékek a keresettek, amelyekkel fűteni is lehet és energiatakarékosak, írja a sonline.hu.

A lapnak megszólaló szakértők közölték, sokan napelemről táplálják a klímát, de van olyan családi ház, ahol aggregátor is rendelkezésre áll. Az áremelkedések ezt a szektort sem kerülték el, tavalyhoz képest a klímák is drágábbak.

Csak március óta két áremelkedés volt, átlagosan 20 százalékkal kerülnek többe a készülékek, több alapanyag pedig még nagyobb mértékben drágult, szinte napi árak vannak a nagykereskedőknél

– fogalmazott Fábián Lajos klímaszerelő.

Kardos János, egy helyi vállalkozás ügyvezetője arról beszélt, akadozik a gyártás a háborús helyzet miatt, nem jönnek meg a gépek, az alkatrészek, például egy hőszivattyúra öt hónapot kellett várniuk. Hozzátette: egyre népszerűbbek a hőszivattyús berendezések, amelyekért a hazai klímás vállalkozásoknak euróban kell fizetniük.

Átlagosan húszszázalékos drágulást tapasztalunk és nincs vége még az áremelkedésnek

– mondta.

A tapasztalatok szerint a késő tavaszi időszakban minden klímaszerelő leterhelt, ezért azt tanácsolják, gondolkozzon előre, aki szeretné, hogy időben odaérjenek hozzá.

Kapcsolódó
Megtorpant az ingatlanpiac áprilisban
De az első negyedév forgalma rendkívül erős volt.