Most tényleg jön a Facebook-mobil?

Szinte azóta bukkannak fel ilyen hírek, mióta létezik a közösségi oldal. Azért megírjuk, hátha.

Valamiért az emberek nagyon rá lennének kattanva arra, ha egy mobiltelefonon szinte beágyazott operációs rendszerként futna a Facebook. Legalábbis a hírek szintjén hosszú évek óta felbukkantak mindenféle “belső forrásokra és bennfentesekre hivatkozó” információk ilyesmiről, aztán végül mind kacsának bizonyultak, sőt annak idején Mark Zuckerberg kategorikusan ki is jelentette, hogy nem lesz Facebook-telefon. De persze az istenadta nép ezt is a “nem lesz gázáremelés” szintjén kezeli, szóval ha azt mondják, hogy nem, akkor az biztos azt jelenti, hogy de.

Tényként csak annyit lehet felhozni a múltból, hogy 2013-ban a Facebook és a HTC tényleg kiadott egy Facebook Phone nevű készüléket, ami viszont egy sima androidos telefon volt, csak annyiban jelentett extrát, hogy egy csomó Facebookhoz kapcsolódó extrát telepítettek előre rá. Mellesleg nagyon nem is jött be az a modell, ezért előbb 1 dollárért osztogatták, aztán ki is vonták a piacról.

Ilyen volt a HTC Facebook-mobilja. Ránézésre se jósoltunk volna neki sok sikert.

Mindenesetre a CNet most arról ír, hogy a Facebook annyi minden külső szoftvert és okosságot maga alá gyűjtött (például a mesterséges intelligenciát, az egyre okosabb és titkosabb üzenetküldést, az élő videózást már Instagramon is, és egy tonna egyebet), hogy most mégis úgy látta, ideje komolyabban belenyúlni az okostelefonos világba.

Épp ezért az állítólagos források szerint egy csomó telekommunikációs és tech szakértővel, többek között a Motorola, a Tesla, az Apple és a Google egykori agyaival dolgozik azon, hogy valami igazán nagyot gurítsanak a mobilos világban.

A projektet állítlag “Building 8”, azaz “8-as épület” néven ismerik, és egy olyan új főhadiszállás után kapta a nevét, ahol a szakemberek egy szigorúan titkos új mobilos vállalkozást tervezgetnek. A területek között van ipari tervezés, szoftverfejlesztés, webes szolgáltatások, alkalmazások és logisztika is, tehát ha ez igaz, akkor ez tényleg úgy néz ki, mint valami teljeskörű, mindent lefedő mobilos ökoszisztéma.

Zuckerberg egyébként csak egyszer nyilatkozott a Building 8-cal kapcsolatban, akkor nagy titkolózva csak ennyit mondott:

A részleg világszínvonalú szakembereket gyűjt össze, hogy igazán újító termékeket fejlesszenek és adjanak ki, amelyek új kategóriát jelentenek majd és új módszerekkel segítik a Facebookot a világ minden lakójának összekapcsolásában.

Szóval most akkor lehet megint találgatni, konspirálni, összeesküvés-elméleteket gyártani, hogy mégis mit tervez az a nagy, gyíkemberekkel szövetkező Facebook-árnyékbirodalom. Ha tudunk valami szaftosat, természetesen mondjuk máris.