Még okosabb lett a Google Photos

Oszd meg és uralkodj - mármint oszd meg a képeidet, és uralkodj azzal, milyen trükköket tudsz előhozni belőlük!

A Google Photos már rég nem csak annyit tud, hogy felhő alapú tárhelyre pakolhatjuk az összes fényképünket, amit aztán mindenhonnan, bármilyen eszközről elérhetünk. A szolgáltatást folyamatosan turbózzák fel újabb és újabb funkciókkal, és most is frissítették néhánnyal.

Nemrég például megjelent az a tulajdonság, hogy az ugyanakkor készült képekből animált GIF-et varázsolhassunk, és most ugyanez elérhetővé vált videókkal kapcsolatban is. A cég magyarázatában az áll, hogy ezek kiváló reakcigifek lehetnek például e-mailekben vagy közösségi oldalakon. A Google gépi tanulásért felelős algoritmusa képes megkeresni egy rövid részletet valamelyik videónkban, mondjuk egy ugrást, egy kézmozdulatot, vagy egy mosolyt, és rövid animációvá alakíthata, mint például ez itt:

Ez az újdonság ráadásul már a Google Photos alkalmazás iOS alatt futó változatában is elérhető (helló, Apple).

Egy másik funkció arra a valóban létező jelenségre válaszol, mely szerint manapság a fotók már nem az örökkévalóságnak készülnek, hanem a pillanatnak: ellövünk egy képet mobilon, aztán azonnal megosztjuk Facebookon, végül akár teljesen meg is feledkezünk róla. A Google Photos egyik új segédje azonban ezeket az elfeledett képeket bányássza elő. Ha van egy fotónk, amin valaki mással szereplünk, a szolgáltatás megkeres minden olyan korábbi képet, amin az illető is megjelenik, és egybegyűjti nekünk, felidézve régebbi emlékeket.

Egy másik segéd azt automatizálja, hogy valamilyen rendezési elv szerint automatikus fotóalbumokat készít, például egy adott személlyel kapcsolatos képeket gyűjt össze egy meghatározott időszakból. Így lehet többek között a millió kisbabafotóból egy jól kezelhető összeállítást készíteni és továbbküldeni a nagyszülőknek.

Nem utolsó sorban egy kifejezetten hasznos funkció abban segít, hogy a nem megfelelő tájolású fotókat igazítja helyre: így megszabadulhatunk az oldalt fekvő állóképektől és hasonló balesetekről.