Egy romboló és egy kompakt mobillal bővült az Xperia család

Új színben pompázik, és elődjeinél formásabb a Sony zászlóvivője.

A Sony is odatette magát az IFA 2016 alkalmával, hiszen megvillantotta az Xperia XZ nevű rombolóját, és mellé tett egy kompaktot, amit Xperia X Compactnak keresztelt, nem túl meglepő módon. Talán érthető, ha a közönség számára az XZ az érdekesebb, hiszen ez példázza, hogy éppen hol tart a gyártó.

A Sony Xperia XZ az Xperia X utódja, és elsősorban az olyan alapvető követelményekben fejlődött, mint a kinézet, a teljesítmény, a kamera, és az akkumulátor. Ez egyébként eddig nem több, mint sima sablonduma, de ha jobban megnézzük a készüléket, láthatjuk, hogy egész lekerekített formákkal (kissé Lumiás) rendelkezik, illetve bekerült egy új szín, amit a Sony úgy hív, hogy Forest Blue (erdő kék, bármit jelentsen is). Az anyaghasználat sem rossz, mert a burkolat az ALKALEIDO elnevezésű, kellemes tapintású, és nehezen piszkolódó alumíniumból készült. Hardveresen is igen vonzó a termék, hiszen az 5,2 hüvelykes IPS kijelző 1080p felbontású, alatta pedig Snapdragon 820 chip lapul, 3 GB RAM, és 32 GB háttértárral egyetemben, ami akár 200 GB-ra is bővíthető.

Akad még USB Type-C csatlakozó, a vízállóságot pedig már meg sem említjük, hiszen ez az Xperiák esetében hagyomány. Ellenben mindenképpen érdemes beszélni a kameráról, ami 23 megapixeles és bár alapvető specifikációjában nem sokat változott, ugyanakkor megkapta a Sony új fejlesztését, az IMX szenzort, ami a megújult autofókusz mellett színérzékeléssel, és még lézeres asszisztálással is segíti a minél jobb fotók elkészültét.

Habár optikai képstabilizálással nem rendelkezik, öttengelyes giroszkópjával mégis ügyesen segíti a remegésmentes rögzítést, akár 4K-ban is. Mindezek működtetéséhez az Xperia XZ egy 2900 mAh-s akkumulátort kap, ami igyekszik intelligensen töltődni, legalábbis októbertől, hiszen akkor kerül a boltokba, nagyjából 700 dollárért.

A Sony másik bemutatott telefonja az Xperia X Compact volt, mely Snapdragon 650 chipet kapott, de neki is 3 GB RAM-ja van, és mivel a 4,6 hüvelykes kijelző csak 720p-t tud, így a teljesítmény nagyjából ugyanolyan, mint a nagyobb testvérnél.

Xperia X Compact