Az USA-ban már megtorpant a Pokémon Go lendülete

Őrületes lejtmenetben a Pokémon Go, hiszen egyetlen hét leforgása alatt 3 millió játékost veszített. Igaz, ezt 25 millióból, szóval valójában még mindig rengetegen játsszák.

Az elmúlt napokból még a szennyvízcsatornából is a Pokémon Go ömlött, és az utcák tele lettek hordákban vadászó emberekkel, akiknél nem bunkósbot, hanem okostelefon van. Mindenki a Pokémonokat próbálta becserkészni, és már az első haláleseten is túl vagyunk, amire egyébként sajnos azt lehet mondani, hogy természetes velejárója az ilyen mértékű hype-nak. De vége lesz belátható időn belül ennek a fura őrületnek?

Máris túl a csúcson

Úgy néz ki, hogy igen, mivel a július 14-én, vagyis a piacra kerülés utáni első hét végén elérkezett csúcspont után fokozatos csökkenést figyelhetünk meg, ami azt jelenti, hogy az akkori 25 millió helyett már hat nappal később, tehát július 20-án is “csak” 22 millióan bóklásztak az utcákon Pokémonokat keresve. A napi felhasználói létszám jól követhető a SurveyMonkey grafikonján, ami a vízszintes tengelyen a napokat, a függőlegesen pedig a napi aktív felhasználói számot mutatja.

Érdemes azonban megnézni a letöltésekkel kapcsolatos grafikont is, ami azt mutatja, hogy a megjelenéskor volt a legnagyobb az aktivitás, utána pedig folyamatosan csökkent az érdeklődés, és bő két hét alatt egész alacsony számot láthatunk az induláshoz képest, bár ez valahol érthető is.

És mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt mindenképpen, hogy a Pokémon Go az összes eddigi rekordot megdöntötte, hiszen ami a korábbi üstökösöknek csak hónapok alatt jöttek össze, azt a bóklászós játék egyetlen hét leforgása alatt abszolválta. Ugyanakkor a nagymértékű esés azt is jelentheti, hogy az érdeklődés fokozatosan csökken, és hamarosan kicsontozódnak azok, akik nem akarják térdig járni a lábukat egy-egy ritkább jószágért. Meg amúgy is, minden csoda 3 napig tart.

A tőzsde is észbe kapott

Persze a mai napig megállás nélkül jönnek az infók a játék teljesítményéről, de azt pontosan nem lehet tudni, hogy hányan töltötték le eddig. Android alatt a Play Store „számlálója” az iránymutató, ami azt mutatja, hogy 50 millió felett jár a Pokémon Go. Japán után folytatódik a terjeszkedés, egyre több nagy európai piacon is tölthető, legutóbb Franciaország lépett be a ringbe.

Pénzügyileg eddig a Nintendo volt a legjobb helyzetben, mivel a cég részvényei óriási emelkedést mutattak, pedig nem is egyedül hozzá tartozik a játék (a Pokémon Company 32 százaléka a japánoké). Mindez nagy nehezen a tőzsde számára is világos lett, aminek következtében hirtelen 17 százalékot csökkent a Nintendo papírok értéke, ami egy 6,4 milliárd dolláros értékcsökkenést jelent. Elindult tehát a kijózanodás, ami egészen addig nem lesz látványos, amíg meg nem jelenik a világ összes fontos országában.