Nyári galéria Budapestről

Fogtunk egy Huawei P9 Lite telefont, és csak úgy elindultunk Budapesten megnézni a nyarat. Belülről indultunk, felfelé mentünk, majd a legszélén kötöttünk ki.

Az út célja alapvetően az volt, hogy megnézzük, mit tud a Huawei P9 Lite okostelefon kamerája, aztán azon találtuk magunkat, hogy csak mászkálunk ide és oda a fővárosban, random irányokba lövöldözve a képeket. Viszonylag szövegmentesen meg is mutatjuk, mit láttunk.

Először a Szabadság-híd felé vettük az irányt, hogy meglessük, milyen is autók nélkül. Nyugodt és szép.

A P9 Lite kamerája szerencsére nem csak “turistafotók” kattintgatására jó, a Pro üzemmód bekapcsolásával jól eljátszadozhatunk olyan beállításokkal is, amelyek sokszor csak profi fényképezőgépeken találhatóak meg. A fenti képen például a fókusszal játszadoztunk kicsit, míg az alsónál a felhők az ISO és a rekeszérték pöcögtetésével lettek ilyen kontrasztosak.

Mint látható, az utolsó fotót már a Gellérthegyről lőttük az autómentes hídról, és ha már ott voltunk, készült néhány további kép. Itt a P9 Lite azzal segítette a fotózást, hogy a zoomolt képek készítésekor figyelmeztetett: a kattintás után még tartsuk egy kicsit célra a kamerát, hogy utólag élesíthessen a végeredményen.

Innen csak pár perc autóval, vagy akár tömegközlekedéssel egy olyan hely, amiről talán a legtöbben nem is tudnak. A Szent István (volt Kertészeti) Egyetem épülete a Villányi úton található, ezt pedig egy olyan kis arborétum veszi körül, amelyet az oktatásban használnak, és a hallgatók tartják karban. Van kis tótól fűszerkerten át fás területekig mindenféle környezet, és bár a lehetőséget nem hirdeti nagy tábla, bemehet bárki.

Hogy a budapesti vizeket egy furcsa perspektívából is megnézzük, gyorsan leszaladtunk az Akvárium klubba. Nem igazi búvárkodás, de illúziónak megteszi.

Ha viszont valaki tényleg természetes vízre, nyugalomra, amolyan retró balatoni hangulatra vágyik, egy olyan budapesti helyszínre érdemes kilátogatnia, amelyről szintén nem sokan tudnak. Eleve furcsa, ha azt mondjuk, irány Csepel, pedig a panelrengeteg és az ipari területek mögött, közvetlenül az M0 előtt lapul meg a Kavicsos-tó. Az egykori bányatavat ma horgászok és nyaralók egyaránt birtokba vették, így egy olyan fotóval búcsúzunk, amiről nehéz elhinni, hogy Budapest szélén készült. Az éjszakába hajló felvétel a P9 Lite profi beállításainak köszönhetően nem lett “mákos”, a végletekig kitolt rekeszérték mellett csak arra kellett vigyázni, hogy ne mozduljon be a telefon a felvétel készítése közben.