Pokémon Go: már elérhető az ingyenes játék

Pikachu, téged választalak - ezt egyre többen mondják újra, csak most épp a mobiljukba bámulva, miközben valódi utcákon keresgélnek bárgyú rajzfilmkaraktereket. Keresd te is!

A Pokémon-jelenség időről-időre végigsöpör a világon, és beránt egy halom embert, a legkülönfélébb korosztályból. Elég, ha csak a kilencvenes évek végére gondolunk (vagy a kétezres évek elejére, ki emlékszik már erre), amikor háromszög alakú műanyag lapokra nyomták a különféle amorf állatszerű szereplőket, és még egy gyűjtő is járt hozzájuk, amire felírhattuk a nevünket.

Na, most pedig itt a Pokémon Go, ami friss és ropogós Ausztráliában, és Új-Zélandon, Amerikában pedig már rongyosra topogták a cipőjüket a játékosok, hogy végre kipróbálhassák. Ám most már elérhető a Google Play-ben, illetve az iTunes App Store-ban is, ráadásul ingyen, vagyis ha igazán korrektül akarunk fogalmazni, akkor mikrotranzakciós kivitelben. Mindez azt jelenti, hogy bár anyagi befektetések nélkül is játszhatjuk a játékot, de vásárolhatunk PokeCoin nevű fizetőeszközt, amivel aztán elvileg jobban tudunk haladni.

Aki esetleg nem lenne képben, vagy nem ragadta volna el az őrületes Pokémon láz, annak annyit mindenképpen érdemes tudnia, hogy az eddigi – szintén népszerű – Pokémon játékoktól eltérően ez a mostani a kiterjesztett valóság felé indul, így számtalan szereplővel találkozhatunk az utcán, otthon, vagy mondjuk kedvenc kocsmánkban – ez utóbbi persze csak akkor érvényes, ha elmúltunk már 18 évesek, bár akkor meg ki is játszik már Pokémonnal? Lényeg a lényeg, egy olyan felfedezős játékról van szó, ahol a mobilunk feltérképezi a környezetünket, és nekünk tényleg, a valóságban is el kell indulnunk, hogy a kijelzőn látható navigáció segítségével megtaláljuk az utcákon, tereken és egyéb helyszíneken elrejtett Pokemonokat.

Az is fontos, hogy a Pokémon univerzumnak hatalmas rajongótábora van szerte a világon, így idehaza is, tehát nem kérdés, hogy a hazai közönség azonnal ugrik az alkalmazásra, hogy utána éjjel-nappal csak Pokémonokat vadásszanak mindenütt.

Érdekes egyébként, hogy a Pokémon GO akár veszélyes is lehet – legalábbis erre figyelmeztette a játékosokat az ausztrál Darwin város rendőrsége. Ők onnan értesültek a játékról, hogy egyre többen sétáltak be hozzájuk mobillal, ugyanis az automata rendszer a rendőrség épületébe pottyantott be egy virtuális Pokémont. Aztán később arra figyeltek fel az épületben dolgozók, hogy a játékosok a mobiljuk bámulásába feledkezve, gyakorlatilag körülnézés nélkül sétálnak át a rendőrség előtti úttesten, ezért kiadtak egy hivatalos közleményt is, melyben hangsúlyozzák: a Pokémonok keresgélése közben mindenki igyekezzen figyelni a külső környezetére, és vigyázni a biztonságára.