Jön a Siri még okosabb utódja

Az utód olyan lesz, mint amilyen a Siri lett volna, ha az Apple nem butítja le - a Viv nem játszik sértődős kislányt és nem dobál ki az internetre, hogy ott keressük meg a válaszokat.

A Siri rengeteget fejlődött a megjelenése óta, de még mindig lehet bővíteni a képességeit, és aki úgy gondolja, hogy az Apple asszisztense már így is eleget tud, figyeljen oda, hogy mi jön a jövő héten, mert kiderül, hogy milyen újdonságokkal bővülnek a lehetőségek.

A Washington Post értesülései szerint a Siri megalkotói ( tehát nem az Apple) új projekten dolgoznak, ami annyival jobb lesz a jelenlegi asszisztensnél, hogy nem is ezt a nevet fogja használni, hanem Viv néven kell majd szólítanunk. Az iPhone-okról ismert hangvezérelt asszisztens két fejlesztője, Dag Kittlaus és Adam Cheyer olyannak szeretné Vivet, mint amilyennek eredetileg a Sirit szánták, ám akkor nem jött össze. Ezt úgy demonstrálták, hogy a Viv segítségével rendeltek pizzát, de tették mindezt úgy, hogy előzőleg semmit nem gépeltek be és semmiféle alkalmazást nem töltöttek le.

“Rendelj nekem egy pizzát az irodámhoz legközelebbi Pizza Chicagóból”, hangzott az utasítás, ami az első éles bevetése volt a rendszernek, és mindenki elég feszült volt, hogy vajon bejön-e a dolog. Erre a mesterséges intelligencián alapuló Viv visszakérdezett, hogy “milyen feltéttel szeretnéd?”. Miután meg lett adva, hogy legyen rajta sajt, pepperóni, illetve kísérőként Cézár-saláta, továbbá olyan trükköket is bedobtak a mérnökök, hogy megváltoztatták az eredetileg megadott méretet, illetve egy-két feltétet lecseréltek, 40 perc múlva érkezett a futár a pizzával.

Mindez annak köszönhető, hogy a Viv már eleve közel 50 alkalmazás integrálásával működik, így például simán rendelhet autót közvetlenül az Ubertől (ha addig be nem tiltják). Azt persze nem árt tudni, hogy ezeknek a funkcióknak egy része már a Siri előtt is rendelkezésre állt, ám az Apple fogta, és az iPhone-integráció előtt leegyszerűsítette a rendszert. Kittlaus és Cheyer ugyanis soha nem azt akarták, hogy a Siri egy szimplán okos chatbot legyen, ezért már induláskor 42 különböző szolgáltatást volt képes alkalmazni, csak ezek valahogy kikoptak, amikor az Apple megkaparintotta a személyi asszisztenst.