Fekete-fehér lesz az Instagram

Az Instagram belecsap a lecsóba, és fenekestől fordítja fel a kinézetét. Vagy legalábbis megpróbál valami újat.

Az Instagram a nem túl hosszú története alatt olyan őrületes módon nem sokat változott, akár a külalakot, akár a funkciót vesszük alapul, bár tény, hogy időközben bekerült a videós lehetőség, és nem is olyan régen egyszerűsödött a mozgóképes anyagok keresése.

Azt viszont a legnagyobb jóindulattal sem lehet állítani, hogy külalakjában bármiféle drámai változás történt volna, igaz, ha azt vesszük, ugyanez elmondható a Facebookról is. Az Instagram maradt a kék alapoknál, és csak az ikonjai estek át némi frissítésen, ám mindez akár most meg is változhat. Persze egy ilyen alkalmazás esetében túl sok mozgástér nincs. Éppen ezért Anton Abramov a The Verge-nek mutatott teszt dizájnban csak annyit tudott kiemelni, hogy fekete-fehér, illetve elmondta (és meg is mutatta), hogy az ikonok is egyszerűsödnek, bár eddig sem voltak túlbonyolítva.

Aki így első hallásra megijedt volna, annak gyorsan eláruljuk, hogy mindez csak magát az alkalmazást érinti, de a feltöltött képek természetesen továbbra is maradnak színesek, mert a felhasználók alighanem kiegyenesítenék a kaszát, ha mindez a fotókra is vonatkozna. Az Instagram megerősítette, hogy a fekete-fehér dizájn valódi, de kiemelték, hogy csupán tesztfázisról van szó, amit a felhasználók egy egész szűk csoportja láthat, és megeshet, hogy szélesebb körben soha nem is fog elterjedni.

Mindezt tehát úgy kell felfogni, mint egyfajta próbálkozást arra, hogy valamivel újítsanak a kinézeten, de egy ilyen jellegű alkalmazásnál a felhasználókat talán nem is annyira a körítés, mint inkább a funkciók megfelelő működése és fejlődése érdekel. Legyen jó sok szűrő, egy halom állítási lehetőség, aminek a végén még a paradicsomszeműek is olyan képet alkothatnak, ami a National Geographic aktuális kiadványába kívánkozik.