A Viber minden csevegést titkosít

A Viber megerősíti a biztonsági funkcióit, bár ennek itthon nem nagyon örül majd a kormány.

Annak mindenki csak örül, ha a nagy internetes szabadságban minél kisebb veszélynek van kitéve az olyan alkalmazások esetén, mint a Viber vagy a Messenger. Előbbi most többek közt teljes end-to-end titkosítással, rejtett csevegéssel és távoli törlési funkcióval érkezik, mégpedig 6.0 verziószámmal, és minden platformon elérhető, tehát Androidon és iOS-en is.

Az új funkció a következő hetekben, a legfrissebb verzióra frissítéskor jelenik majd meg. A korábbinál erősebb biztonsági elemek minden hang- és videóhívás, üzenetírás, videó- vagy fotóküldés, illetve személyes és csoportos üzenetváltás során elérhetők lesznek.

Az úgynevezett közvetlen, felhasználói végpontok közötti (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a szükséges kulcsok birtokában azt csak a feladó és a címzett tudja feloldani, közbenső, harmadik személy nem, és még a szolgáltató is hiába próbálkozhat.

Ez egyrészt a mostanában egyre furcsábbá váló FBI kontra Apple háborúskodás miatt lehet aktuális kérdés, másrészt pedig a magyar kormány is épp nemrég próbálkozott meg a kommunikációt titkosító megoldások betiltásával – szerencsére végül meghátráltak.

A titkosítás mellett a Viber frissítésével egy másik új funkció is elérhetővé válik, mégpedig a rejtett csevegés (Hidden Chat), amelynek segítségével a titkos beszélgetések eltávolíthatók a fő képernyőről. Az így elrejtett üzenetváltások később egy négyjegyű PIN kód segítségével hívhatók elő, ami egy újabb, a személyes adatokat és információkat védő réteget jelent majd a Viberen keresztül zajló kommunikációban.

Hogy is működik mindez?

A felhasználók a képernyő jobb oldalán megjelenő, lakat eltérő színe alapján tájékozódhatnak az adott kommunikációra érvényes biztonsági szintről:

A frissítést követően a felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy a kiválasztott egyéni vagy csoportbeszélgetéseket eltüntessék a csevegések főoldali listájából, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá a beszélgetésekhez, azok egy négyjegyű PIN kód beütése után válnak elérhetővé. Egy-egy csevegés elrejtéséhez az adott üzenetfolyam információs képernyőjére kell kattintani, majd az alkalmazás ezt követően kéri a PIN kódot, illetve iOS rendszeren lehetőség lesz ujjlenyomatos azonosításra is. Az új üzenetekről a rendszer ugyanúgy értesítést ad, de a küldő vagy a szöveg kijelzése nélkül. Az új funkció nem kétirányú, vagyis a másik félnél sem értesítést, sem egyéb változást nem jelent az adott beszélgetés elrejtése.

Az üzenetek feletti még nagyobb kontrollt szolgálja a távoli törlés is, mely lehetővé teszi, hogy a küldő eltávolíthassa saját üzenetét a fogadó fél eszközéről. Erre akkor is lehetősége lesz, ha a fogadó már elolvasta azt, ezzel is jelezve, hogy a Viber fejlesztéseinek egyik legfőbb célja, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb kontrollt élvezhessék személyes üzeneteik és adataik felett.

Egyébként nincs egyedül a szigorítással a Viber, nemrég a hasonló funkciókkal rendelkező WhatsApp jelentette be, hogy minden rajtuk keresztül történő kommunikációt erősebben titkosítanak.