Mindenből többet tudnak az új Huawei csúcsmobilok

Persze jó kérdés, ez a valós használat közben mennyire érződik, mindenesetre aki még mindig úgy gondolja, hogy kínai = gagyi, az gondolja újra.

Betű-szám, és Betű-szám Plus. Ez más gyártóknak is bejött, miért ne adna ki így telefont a Huawei is? Náluk ez esetben P9 és P9 Plus a páros neve, és bár kicsit lekésték az éves csúcsmobil-bemutatósdinak számító, januártól márciusig tartó időszakot, ilyenkor még simán lehet úgy telefonokat elindítani az évre, hogy nagy eladásokat produkáljanak. Főleg, ha jók, és ráígérnek az elmúlt hónapokban látott versenytársakra. Na, a Huawei két újdonsága ráígért.

A P9-ben egyrészt dupla kamera dolgozik, amihez hasonlót már láttunk itt-ott, de állítólag ilyet biztosan nem. Egy színes és egy monokróm Sony szenzorra épül a rendszer, melyen 1,25 mikrométeres képpontok találhatók, a különleges lencséket pedig a Leica szállította. A készülék a kamera fókuszálását három módszerrel, a lézerrel, a mélységélesség méréssel és a kontraszttal segíti, és automatikusan választja ki azt, amelyik az adott környezetben a legjobb eredményt hozza.

A bemutatón elhangzott, hogy a P9 kamerája a Samsung Galaxy S7-nél 90 százalékkal, az iPhone 6S-nél pedig 270 százalékkal több fényt tud rögzíteni. Brutális számok, hogy ez a valóságban mennyire látható, az még kérdéses, de az tény, hogy a telefonos kamerák egyik leggyengébb tulajdonsága a gyenge fényben történő fotózás, ezért ha valóban ilyen szintű a fejlődés, a Huawei máris erőnyerő lehet.

A P9 kijelzője 5,2 hüvelykes képátlót és 1080p felbontást kapott, alatta pedig a Huawei saját processzorcsaládjának legújabb tagja, a 2,5 gigahertzes Kirin 955-ös chip dolgozik, az akku 3000 mAh kapacitású, ami nagyjából megfelel a csúcskategóriás versenyzők szabványának.

A P9 Plusnak egyrészt nagyobb a kijelzője, bár nem sokkal, az 5,5 hüvelykes megjelenítő viszont a legújabb iPhone-okhoz hasonló nyomásérzékenységet is kapott (korábban Force Touch, most már press Touch néven promózták, ki tudja, mi más változott). A nagyobb modellben az akku is óvatosan erősebb, 3400 milliamperórás. Szintén ígéretes a dual-IC gyorstöltés is a nagyobbik modellben, ezzel állítólag már tíz perc töltés is hat órás beszélgetési időt pumpál a készülékbe.

Mindkét modellben “virtuális tripla antenna” található, ami tehát nem három valóban különálló antennát jelent, inkább csak valami hangzatos marketing-jelző, majd megnézzük egy teszt során, hogy a magyar ugar legmélyén jobban elkapja-e az EDGE maradékát más telefonoknál. Szintén mindkét telefonon találunk ujjlenyomat-olvasót.

A kínai gyártó már évek óta ügyesen helyezkedik a csúcsligában, és olyan telefonokat mutat be, amelyeken már nem kell kézzel takargatni a Huawei logót. Persze az erős és sokat tudó készülékek mellé a marketing-gépezet sem épp gyenge, a márka két arca idén Scarlett Johansson, valamint a legújabb DC mozikban Superman szerepében megjelenő Henry Cavill lett. Ez persze az égvilágon semmit nem árul el arról, hogy használat közben milyen a telefon, de ha a tesztpéldány mellé kikündik Johansson kisasszonyt is, nem fogunk tiltakozni… Akarom mondani, szóval a teszt során majd kiderül, tényleg működnek-e a valóban jól hangzó újítások, de ha igen, az Apple-Samsung-LG-Sony csúcsliga már megint keresheti a fejfájás elleni tablettákat.