Az új Sony mobiloknál érdekesebb az okos fülhallgató

Kissé elszürkült a tegnapi LG-Samsung csörte mellett az új Xperia sorozat, pedig volt érdekesség itt is, csak éppen a telefonokon kívül.

Míg a Samsung hardveresen és funkcionalitásában újította meg a Galaxy S7-et, az LG pedig bátran elindult a moduláris felépítés irányába a G5-tel, a Sony nagy generációváltása kissé elsikkadt a Mobil Világkongresszus zajában. Pedig fogták a Xperia Z sorozatot, és ahelyett, hogy szépen kiadták volna belőle a következő számozott verziót, inkább nyugalmazták, és három mobillal elindították az X családot.

Színes szürkeség, avagy 2016-ra ez kicsit kevés

Az Xperia X, X Performance és XA mobilok kijelzője egyaránt 5 hüvelykes. A névből is következtethetően az X Performance a legizmosabb, az ujjlenyomat-olvasós telefon Snapdragon 820 chipet, 3 GB memóriát, 1080p felbontású kijelzőt kapott. A kamera terén a Sony maradt a megapixel-háborúban, már a szelfikamera is 13 megapixeles, a hátoldalon pedig egy 23 megapixeles szörny figyel, amely úgynevezett prediktív autofókuszt kapott (ez a céltárgy mozgása alapján megjósolja, hová kell fókuszálni, ugráló macskák és felturbózott kisgyerekek esetén hasznos lehet).

A “sima” X kijelzője memóriája és kamerája megegyezik a nagytesóéval (bár itt nem írják a prediktív fókuszt). Ujjlenyomat-olvasó is van a készülékházon, alatta viszont már csak középkategóriás Snapdragon 650 chip dolgozik. Az XA pedig még inkább középtájra céloz, a kijelző itt már csak 720p-s, a rendszerchip pedig kínai MediaTek MT6755, ezen kívül az ujjlenyomat-olvasó is kimarad.

Nézegettük a telefont jobbról, balról, alulról és felülről, de csak azután mertük leírni, miután láttuk, hogy a nemzetközi sajtó is megtette: aha, oké, ment megint egyet előre a Sony, de igazából ebben a szériában nincs semmi olyan igazán világrengető újdonság, vagy különlegesség, a fekete / fehér / grafit / lime arany / rózsaarany színválaszték szép lassan minden csúcsmobilba bekerül (oké, a lime arany elég egyedi, de kissé furcsa is), a vízállóságot meg ugye azóta nem vesszük be, mióta a korábbi, vízállónak hirdetett Sony telefonokról kiderült, hogy épp csak víz alatt tilos őket használni. Aztán persze lehet, hogy ha hosszabban is teszteljük majd a készülékeket, kiderül, hogy a versenytársak nagy újításai helyett itt van a lassabban kibontakozó nagy igazság, meglátjuk.

Okos fülest minden fülbe!

Na, és ezek után jött az, hogy a Sony (bár valószínűleg nem teljesen így akarta) a telefonok helyett egy apró kiegészítővel lopta el a show-t. Az Xperia Ear egy olyan “agybadugós” fülgallgató, amely teljesen vezeték nélkül telefonál (NFC / Bluetooth kombó segítségével), és egyrészt végre úgy száműzi végre az állandóan összegubancolódó vezetéket, hogy konkrétan semmi nem lóg ki a fülünkből, se nyakpánt, se valami hasonló hibrid megoldás.

Emellett viszont fontos az is, hogy beszédfelismerő funkciót kapott, tehát zsebre vágott telefon mellett is vezérelhetünk vele mindenfélét, hívást kezdeményezhetünk és fogadhatunk, üzeneteket diktálhatunk és küldhetünk, de akár kereshetünk a neten, felolvastathatjuk vele a weboldalak tartalmát, a híreket, vagy akár a napi időjárási előrejelzést is. A kiadható parancsokat és a fülbe érkező értesítéseket ráadásul egy app segítségével teljesen személyre is szabhatjuk. Oké, az okosórák egy része is tud ilyesmit, de mostantól még a kezünkkel sem kell hadonásznunk, ha mobil nélkül akarunk mobilozni. Más kérdés, mi lesz azzal, aki egy csatornanyílás fölött rázza meg a fejét, de ebbe ne is gondoljunk bele, mint ahogy abba se, hogyan néznek majd ránk a zsúfolt buszmegállóban, amikor láthatóan magunkban beszélve közöljük, hogy “Most írd le szépen, hogy Béluka, a jó anyádat, aztán küldd el”.

A grafitszürke és valamilyen aranybarnás színben gyártott apróság idén nyáron kerülhet a boltokba, bár pontos árat még nem tudunk. Az viszont tény, hogy bár a Sony egy nagy badabummal összehozott mobilos generációváltást ÉS egy apró kiegészítőt akart a közönségre borítani, igazából AZ egyik legjobb apró kiegészítővel villantott nagyot. Meg van valami új mobil trió.