Milliókat költött mobilon egy hétéves kissrác

Néhány nap alatt egy halom pénzt költött a hétéves gyerek, akinek apja az Apple-ra akadt ki ahelyett, hogy saját felelősségét vizsgálná a dologban.

Az egyáltalán nem szokatlan, hogy a szülők odaadják a telefonjukat, táblagépüket a gyereknek, hadd játszadozzon rajta egy kicsit, hiszen legalább addig is csendben van, de egy újabb történet rávilágít arra, hogy nem árt figyelni, mit művel a gyerek játék közben, még mielőtt eljátssza egy 6 éves családi autó árát.

Mohamed Shugaa, a 32 éves szőnyegboltos családapa pontosan így járt, amikor odaadta fiának, Faisallnak az iPadjét, ám azt nem vette észre, hogy amikor bepötyögte az Apple ID jelszót, a hétéves gyerek megjegyezte azt. Ennek segítségével aztán december 13 és 18 között a kissrác 65 tranzakciót hajtott végre a Jurassic World nevű játékban, nem tudván, hogy a dinópénzek a valóságban is terhelik apja számláját. A végösszeg napi árfolyamon számolva közel 1,8 millió forintnak megfelelő font lett, ami teljesen készületlenül érintette Mohamedet, aki azonnal felvette a kapcsolatot az Apple-lel, ám a support közölte vele, hogy búcsúzzon el az összegtől, hiszen az a megszokott tranzakciók keretein belül került elköltésre. A pórul járt apa azonban nem adta fel, és arra hivatkozva, hogy így nem lesz pénz a karácsonyi ajándékokra, végül sikerült kikönyörögnie az almás cégtől, hogy visszautalják az összeget.

Jellemző egyébként, hogy Shugaa szerint az Apple a hibás, mert miből gondolják, hogy ő, egy 32 éves felnőtt férfi néhány nap alatt kisebb vagyont költ játékdinoszauruszok fejlesztésére, illetve milyen dolog, hogy nem értesítik semmilyen formában a vásárlások tényéről, hanem csak később veszi észre a levonásokat. Az természetesen fel sem merült a felelős apa fejében, hogy esetleg odafigyeljen, mit csinál a gyerek a gépen, illetve néhány kattintással olyan beállításokat adjon meg, amivel az ilyen balesetek kiküszöbölhetőek. Tekintve, hogy évente több ilyen eset is előfordul, olvasóinknak és magunknak is azt tanácsoljuk, hogy a “más kárán tanul az okos” elvét követve figyeljünk egy kicsit oda, milyen beállításokkal adjuk a gyerkőcök kezébe a kütyüket, és azon ők milyen tevékenységeket tudnak végrehajtani.