Kiújult a cicaharc a mobilos térképek között

Ugyan a Google most valóban nagyot gurított azzal, hogy térképét és navigációs szoftverét aktív netkapcsolat nélkül is használhatjuk, akad itt olyan versenyző, aki ezt már régebben is tudta.

A Google először néhány hónapja beszélt arról, hogy a Google Maps hamarosan komoly offline támogatást kap, és nemrég meg is érkezett a legújabb frissítés, amelyben már előre letölthetjük a számunkra fontos térképeket, így nem kell feltétlenül aktív netkapcsolat a navigációhoz sem.. A Nokia génekkel rendelkező Here Maps azonban már jó ideje fejlettebb offline funkcionalitással bír, melyre a cég munkatársai most megpróbálják felhívni a figyelmünket.

A Here Maps a fejlesztők közlése szerint 540 MB tárhelyen Kalifornia komplett térképét el tudja tárolni, ezzel szemben a Google Maps 525 MB helyet igényel csupán Észak-Kalifornia térképéhez. Ugyancsak komoly előny a Here Maps javára, hogy teljesen offline móddal is rendelkezik, míg riválisa egyből felcsatlakozik a hálózatra, amint aktív kapcsolatot érzékel. Említést érdemel továbbá, hogy míg a Here Maps autós, gyalogos és tömegközlekedési útvonalakat is képes tervezni offline módban, addig a Google Maps csak autós üzemmóddal rendelkezik. Végül pedig, míg a Google Maps offline funkciói egyelőre csak Androidon érhetők el, addig a Here Maps ezen szolgáltatása nemcsak Androidon, hanem iOS-en és Windows Phone-on is használható.

Az év első felében egy csomó pletykát lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy az Apple vagy az esetleg az Uber lesz a Nokia térképes részlegének a felvásárlója, augusztus elején pedig kiderült, hogy a Here-t egy német autógyártókból álló csoportosulás vásárolja fel. Az Audi, a BMW és a Daimler 3,1 milliárd dollárt fizet a Here-ért, melyet a Nokia eredetileg 4 milliárd dollárért szeretett volna értékesíteni. Érdekesség, hogy a Nokia 2008-ban még nem kevesebb mint 8,1 milliárd dollárért vásárolta fel a Here alapját biztosító Navteq vállalatot. A korábban Ovi Maps, illetve Nokia Maps nevet viselt Here napjaink egyik legnépszerűbb, többek közt offline navigációra is képes alkalmazása, mely immár az összes népszerű okostelefon platformon elérhető.