Teszten a Samsung olcsó strapa okostelefonja

Megérkezett a koreai gyártó legújabb strapabíró okossága, mi pedig alaposan leteszteltük.

A legdurvább strapamobilokra vágyók igényeit már jó ideje kielégítik az olyan gyártók, mint például a Caterpillar vagy a Sonim, ezeknek a készülékeknek viszont általában alaposan megkérik az árukat. Szerencsére a Samsung is jó néhány éve jelen már ebben a szektorban, és ha nem is mindent túlélő, de azért igen komoly ellenálló képességű mobilokat árul egész jó áron. Az Xcover sorozat 2010-ben indult el a még “butamobil” kategóriás E2370-es készülékkel, majd pedig 2011-ben megérkezett a cég első strapabíró smartphone-ja, a Galaxy Xcover. 2013 már a második generációs Galaxy Xcoverről szólt, idén pedig kijött a sokak által várva várt, és lényegében minden fronton továbbfejlesztett Xcover 3 – jelen tesztünk alanya.

Design
Az elődjénél szögletesebb és egyben némileg maszkulinabb megjelenést kapott Xcover 3 szokás szerint nagyobb és nehezebb lett: az újdonság 132,9×70,1×10 milliméter méretű, a mérlegen pedig nem kevesebb mint 154 grammot nyom. Egy strapamobilnál azonban bocsánatos bűn a nagy méret és a nagy tömeg, hiszen ezúttal sokkal többet nyom a latban a minden külső behatásnak ellenálló kivitel, illetve a zord körülmények mellett, akár munkáskesztyűben is korrekt kezelhetőség. A telefon oldala és hátlapja masszív recézést kapott, tehát a kézből történő véletlen kicsúszás esélye gyakorlatilag nulla. Akkor sincs baj, ha mégis a földre pottyan a telefon, ugyanis a gyártó szerint egy 1,2 méter magasról történő leejtés nem tesz kárt a technikában. Az IP67-es minősítésnek köszönhetően 1,5 méter mély vízben 30 percen keresztül lubickolhat az új Xcover, a MIL-STD-810G katonai minősítés pedig garantálja, hogy a só, a por, a pára, a vibráció, a termikus sokk és a napsugárzás sem okozhat károsodást.

Felszereltség
Baloldalt található az érdesített felületű és kék színben pompázó úgynevezett Xcover gomb, mely alaphelyzetben a LED-segédfényt és a kamerát indítja el. A gomb szabadon programozható, de sajnos a telefon stand-by módjában nem használható. Ugyancsak itt keresendő a masszív hangerőállító gombpár, az ellentétes oldal pedig a bekapcsológombnak ad otthont. A jack dugalj a felső élen figyel – gyári vezetékes headsetet nem kapunk. Alul ott a szokásos microUSB-port, mely ugyan fedél nélkül is vízálló kivitelű, de ily módon sajnos rengeteg szennyeződés kerülhet bele. A szigetelt hátlap bármikor könnyen eltávolítható, alatta pedig egy 1700-ról 2200 mAh kapacitásúra növelt, egyszerűen cserélhető akkumulátor található, melynek révén átlagosan 1-1,5 napos üzemidőt lehet elérni. Ha minden kötél szakad, jó szoltálatot tehet az ultratakarékos üzemmód, a gyári töltő 1 amperes árammal tölti a megfáradt akksit, ami mellett egyébként egy microSD- és egy microSIM slotot találunk.

Kijelző
A képátlót először 3,65 colról 4 colra, most pedig 4,5 colra növelte a Samsung, ami szerintünk mindenképpen örvendetes tény, azonban ezzel párhuzamosan a felbontást is illett volna egy kicsit felpumpálni. Nincsenek nagy igényeink, még 720p HD-re se feltétlenül kell gondolnunk, de azért a 800×480 pixeles szintről ajánlott volna fellépni mondjuk 960×540 pixelre. Az előlap mindössze 62 százalékát uraló PLS TFT 207 ppi-s pixelsűrűséggel bír (előd: 233 ppi), és azért mindenképpen jár a piros pont, hogy a panel képe még erős napsütésben is jól látható. Az akár normál kesztyűben is kezelhető display-en hétféle betűméret és ötféle betűtípus közül lehet választani, de sajnos a fényérzékelőről és a notifikációs LED-ről kel kell mondanunk. A kijelző felett egy 2 megapixeles frontkamera landolt (előd: 0,3 megapixel), alatta pedig három remek hagyományos nyomógomb várja ujjaink érkezését. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 4,5×6,5, illetve 8×5 milliméteres gombokat vonultat fel.

Kamera
A hátoldali főkamera változatlanul 5 megapixeles felbontású, autofókuszos és persze LED-villanós. A választható legnagyobb fotófelbontás 2592×1944 pixel, a képarány 4:3, 5:3, illetve 1:1 lehet, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos, illetve pontszerű lehet, ezenkívül pedig 2/5/10 másodperces időzítőt, manuális fókuszálási lehetőséget, geotagginget, szép arc funkciót, panoráma módot, sorozatfelvevőt és sport üzemmódot is kapunk. Remek dolog, hogy víz alatti móddal is szolgál a kamera: ilyenkor a képernyő érintésérzékenysége kikapcsol, és az oldalsó gombokkal lehet exponálni és videózni. Az elkészült fotók minőségével elégedettek lehetünk, íme néhány tesztfotó:

Amennyiben nem vagyunk 4K vagy Full HD fetisiszták, a 720p HD videófelvevővel sem lesznek gondjaink: az MP4 felvételek 12,5 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval bírnak. Tesztvideónk:

Szoftver
Tesztkészülékünkön még a nem éppen tegnap kijött Android 4.4.4-es KitKat szaladgált, de a Samsung ígéretet tett arra, hogy a jövőben valamikor Android 5.0-ás Lollipopra frissíti a telefont. A TouchWiz felhasználói felület már régi ismerősünk, de ezúttal természetesen jelentősen meg van vágva a szolgáltatási köre. Böngészőből megkapjuk a Samsung saját fejlesztését és a Google-féle Chrome-ot, a telefonos app négy részre (tárcsázó, hívásnapló, kedvencek, névjegyek) van felosztva, az óra pedig a következő funkciókat vonultatja fel: ébresztő, világóra, stopper és időzítő. Kapunk továbbá számológépet, jegyzetkészítőt, állítható hangminőségű diktafont, fájlkezelőt, Full HD támogatású videólejátszót, illetve felvevő funkciós és időzíthető kikapcsolásra képes FM-rádiót.

Hardver
Az Xcover 3 meglehetősen egzotikus “vasat” kapott, ugyanis a chipset ezúttal nem Snapdragon, nem Exynos és nem is MediaTek sorozatú. A Marvell PXA1908 egy 64 bites okosság, mely a maga négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A53-as processzormagja révén simán kiszolgálja a kisfelbontású kijelzőt, vagyis a gördülékeny használat garantált. Az persze már más kérdés, hogy az SoC részét képező Vivante GC7000-es grafikusgyorsító harmatgyenge produkciót ad elő, így aztán a Real Racing 3 és társainak futtatásra erősen kerülendő. A 1,5 GB RAM-mal és 8 GB flashmemóriával (ebből 4 GB szabad, előd: 1 GB RAM/ 4 GB flash) szerelt készülék teszteredményei a következők: AnTuTu – 22182 pont, Geekbench 3 – 572/1735 pont, Basemark X – 4113 pont, Basemark OS II – 438 pont. Wireless fronton említést érdemel többek közt a 150/50 Mbit/s-os LTE, a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+, a b/g/n szabványú Wi-Fi, a 4.0-ás Bluetooth, az NFC támogatás és a GPS-vevő.

Konklúzió
A Samsung Galaxy Xcover 3 remek választás lehet azoknak, akik elérhető áron szeretnének egy remekül használható, nem egyszerűen csak vízálló, hanem egyéb fronton is strapabíró okostelefont. A Galaxy Xcover 2-höz képest lényegében minden fronton fejlődésnek lehetünk tanúi, nagyobb lett a kijelző, gyorsabb lett a chipset, több memóriát kapunk, már 4G-n hasít a mobilnet és combosabb az akksi. Kár, hogy a kijelző nem lett kicsit nagyobb felbontású, ezért viszont kárpótol a hazánkban a cikk írásakor mintegy 50 ezer forintos kezdőár. Amennyiben elég a sima vízállóság, és inkább HD kijelzőre, 2 GB RAM-ra és 13, illetve 5 megapixelre kamerákra vágyunk, akkor érdemes néhány pillantást vetni a Sony Xperia M4 Aquára, mely körülbelül 10-15 ezer forinttal drágább az új Xcovernél.

Samsung Galaxy Xcover 3 (G388F)
Pozitvíum: strapabíró kivitel, maszkulin formaterv, kesztyűben is egyszerű kezelhetőség, hagyományos nyomógombok, megnövelt méretű kijelző, az elődénél gyorsabb chipset és több memória, microSD bővíthetőség, korrekt kamera, a korábbiaknál combosabb akksi, LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, GPS-vevő, FM-rádió, korrekt ár.
Negatívum: a kijelző lehetne kicsit nagyobb felbontású, nincs fényszenzor és notifikációs LED, gyenge GPU, alapáron nem kapunk headsetet, még nem Lollipop fut rajta, az Xcover gomb csak aktív kijelző mellett használható.