Nagyra nőtt a Galaxy, kezünkben az S6 Edge+

Akinek kicsi volt az S6, most egy mérettel nagyobbra szabott változatért epedezhet - igaz, nagyon sok nem változott a méreten kívül, a szoftveres újdonságokat pedig hamarosan megkapja a "kis" S6 is.

A Galaxy Note 5-tel egy időben mutatkozott be New Yorkban a Galaxy S6 Edge+. Már a névből látható (és az előzetes híresztelések sem tévedhettek nagyot), hogy az év elejénérkezett S6 Edge “nagyított” változatáról van szó, ráadásul annyira igaz ez, hogy a méreten kívül hardveres téren szinte csak a 4GB RAM jelent újdonságot. Emellett ugyanaz az Exynos 7420 rendszerchip hajtja, mint a kistestvért, ahogy a Mali T760MP8 grafikus vezérlő, az előlapi, képstabilizátoros, 16 megapixeles, valamint hátlapi 5 megapixeles f/1.9 apertúrájú kamerák is. Az akku ezúttal 3000 mAh teljesítményű, cserélni továbbra sem lehet, ellenben a vezetékes és vezeték nélküli töltőkkel akár 2 óra alatt nulláról száz százalékosra tölthető. Kommunikáció szintjén nem csoda a svájcibicska-kialakítás, NFC, WiFi 802.1a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 (ANT+), GPS (A-GPS, GLONASS, Beidou támogatás), valamint LTE (ahol elérhető, ott Cat.9, máshol Cat.6). A készüléken induláskor Lollipop 5.1.1 fut a legfrissebb TouchWizzel és KNOX-szal.

Maga a telefon 154,4 x 75,8 x 6,9 milliméteres házat kapott, tömege 153 gramm. Fogásra a méretnövekedés mellett teljesen ugyanolyan, mint a korábbi S6, az oldalirányba lekerekített, 4K felbontású AMOLED kijelző is ugyanúgy viselkedik, de szoftveresen kapott egy újítást, az oldalról behúzható menük már részletesebb funkciókat kínálnak. A kontaktokat előhozó People Edge szolgáltatás mellett megjelenik az App Edge, amely tulajdonképpen egy oldalról behúzható app-launcher.

Apropó, szoftver. Igazából ezen a fronton újít erőset az S6 Edge+, valamint a vele egy időben megjelenő Note 5, és egyébként a tavaszi S6 duó is (a Sima S6 természetesen a hajlított kijelzős extrák nélkül). Végre azok is bátran nyúlhatnak a telefonok fényképezőjéhez, akik nem elégednek meg az automata beállításokkal, állítható többek között a zársebesség (10 másodpercig), az ISO érték és a fehéregyensúly. Ezen kívül megjelenjik a Samsung Pay, a koreai vállalat saját mobilfizetési megoldása, lényegében az elvárt tudással (bankkártyák és pontgyűjtők kezelése, akár biometrikus azonosítással, az NFC mellett pedig a mágnescsík-szimuláció segít korábbi pénztárgépekkel is kompatibilissé tenni a fizetést).

Az S6 Edge+ Amerikában már egy hét múlva elérhető lesz, Magyarországra pedig augusztus 4-én érkezik mindhárom szolgáltatóhoz és a független piacra is. A 32 gigabájtos háttértárral szerelt változatot 259 900, a 64 gigabájtosat 289 900 forintos áron indítják, viszont (egyelőre?) nem lesz 128 gigabájtos modell, erre ugyanis a gyártó felmérései alapján marginális az igény. Első körben egyébként fekete, és Kis Grófo kompatibilis arany változatban lehet lecsapni rá, de október-november folyamán lesz ezüst is, ha valaki nem tudna választani a komorság és a rajság között.

Az S6 Edge+ társaságában megjelenő Galaxy Note 5-ről külön cikkben értekezünk, amiben lesz egy szomorú hír is a cerkás óriásmobil-sorozat rajongóinak. Hüpp.