Féltégla: 20 éves az első okostelefon

Ha manapság valaki azt hinné, az okostelefonok kora az első iPhone-nal kezdődött, téved, az IBM Simon csaknem egy évtizeddel előzte meg az Apple készülékét.

Ha azt kérdezzük, hogy vajon mikor jött ki az első okostelefon, akkor a legtöbben vélhetően azt a választ adják, hogy valamikor a 2000-es évek elején. Pedig ezzel szemben az a valóság, hogy az első ilyen kategóriás termék az az IBM Simon Personal Communicator volt, mely 1994 augusztus közepén tűnt fel a színen.

A hagyományos mobiltelefon funkciókat a PDA szolgáltatásokkal vegyítő újdonságból akkoriban persze még nem adtak el több millió példányt: az IBM Simonból mintegy 50 ezer példány talált gazdára. Összehasonlításképp az elmúlt negyedévben világszerte már több mint 300 millió okostelefont dobtak piacra.

A 200 milliméter hosszú, 64 milliméter széles, illetve 38 milliméter vastag “féltégla” nem kevesebb mint 510 grammot nyom a mérlegen, vagyis nehezebb, mint napjaink 10 colos tabletei. A 160×293 milliméter méretű hosszúkás kijelző színeket még nem tudott megjeleníteni, vagyis be kellett érnünk szürkeárnyalatokkal.

A Datalight ROM-DOS operációs rendszert futtató készülék egy 16 MHz-es órajelen ketyegű 16 bites Vadem processzorral rendelkezett, memóriája pedig 1 MB kapacitással bírt. A többek közt naptár, email és fax funkciókat is felvonultató, de természetesen kamera nélküli IBM Simon Personal Communicator mai reálértéket tekintve mintegy 325 ezer forintnak megfelelő összegbe került 20 évvel ezelőtt.