Távozik az Index főszerkesztője

Dudás Gergelyt várhatóan Tóth-Szenesi Attila váltja a legnagyobb, nemrég tulajdonoscserén átesett hírportál élén.
Kapcsolódó cikkek

Saját kérésére távozik az Indextől Dudás Gergely főszerkesztő – írja a kreativ.hu.  A portál egy, a kiadó által kiadott közleményre hivatkozva azt írja, hogy Dudás utódja Tóth-Szenesi Attila eddigi politikai rovatvezető lesz, akit egy jelenleg is zajló, holnap véget érő bizalmi szavazással választanak meg kollégái.

Dudás Gergely, az Index távozó főszerkesztője

A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – az új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni

– fogalmaz Dudás a közleményben.

Dudás 13 éven át volt az Indexnél, ahol gazdasági rovatvezetőként és főszerkesztő-helyettesként is dolgozott. 2013 óta volt főszerkesztő.

Az utódnak ajánlott Tóth-Szenesi Attila megbízása júniustól lenne érvényes, de a szerkesztőség tagjainak 24 órája van a megválasztásáról dönteni.

Tóth-Szenesi Attila, az Index leendő főszerkesztője

A leendő főszerkesztő 47 éves. 2002-ben érkezett a portálhoz, azelőtt a Reggeli Délvilág és a Délmagyarország újságírója volt Szegeden. 2004-ben Minőségi Újságírásért díjat kapott. Ő írta az MSZP zárt kampányértekezletéről beszámoló cikket is, melyhez álbajuszban, álruhában tért be az akkori kormánypárthoz. Csaknem hét éve politikai rovatvezető a portálnál.

Tóth-Szenesi szeretne továbbra is részt venni a napi szerkesztésben. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság.

Pusztay András lapigazgató, aki Tóth-Szenesit az Index vezető szerkesztőivel egyeztetve javasolta a posztra, az Index közleményében így kommentálta a személyi változást:

Dudás Gergely több mint 13 évet töltött el az Indexnél. Köszönjük Gergelynek a rengeteg munkát, energiát, ami nélkül az Index ma nem lehetne Magyarország legmeghatározóbb hírforrása. Sok sikert kívánunk neki a jövőben.

Kedden délután többször is telefonon kerestük a leköszönő főszerkesztőt, hogy karrierje folytatásáról érdeklődjünk, de egyelőre nem vette fel a telefont. Ha mégis kiderül valami arról, hogy hol dolgozik majd a jövőben, arról beszámolunk. Utolértük viszont Tóth-Szenesi Attilát, de ő arra hivatkozva, hogy jelenleg zajlik a bizalmi szavazás a személyéről, nem kívánt a megjelentekhez semmit sem hozzátenni.

Más okból is fel lehet állni, nem csak a tulajdonosváltozás miatt

Idén április 20-án derült ki, hogy Simicska Lajos nagyvállalkozó lehívta a korábban, még az Orbán Viktorral látványos módon történt szakítását megelőzően megszerzett opciós jogát, és felvásárolta az Index.hu Zrt.-t. Simicska, illetve az ő érdekeltségei közé tartozó Pro-Ráta azonnal le is mondott a tulajdonosi jogairól, és odaadta a felvásárolt médiavállalatot egy új onnan létrehozott alapítványnak, aminek a neve Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA). Az alapítvány kuratóriumában ott van dr. Nagy Ajtony Csaba, Simicska cégeinek ügyvédje, de a kuratórium elnöke az a jogász, történetesen dr. Bodolai László ügyvéd lett, aki az Index és a volt tulajdonos, Spéder Zoltán ügyeit vitte eddig, és aki egyébként az LMP delegáltja volt a Nemzeti Választási Bizottságban. Harmadik tagként pedig Kereszty Gábor került be az MFA kuratóriumába. Kereszty még nagyon régen a TV2 vezetője volt, de a ProSieben.Sat1-nél (a TV2 volt anyavállalatánál) és más médiavállalatoknál, például a Viasatnál is dolgozott. Ebben a cikkben magyaráztuk el a részleteket.

Dudás Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázta, mi történt valójában, és hogy Simicskának nincs beleszólása a lap működésébe.  Dudás a műsorban azt is mondta, ha valaki megpróbál beleszólni a honlap tartalmába, felmond. A mostani nyilatkozata szerint azonban nem ez történt.  A távozását bejelentő szerkesztőségi értekezleten egyes források szerint valaki rá is kérdezett, hogy van-e köze a távozásához tulajdonosi nyomásnak.

Szerintem egy újságíró nem válaszolhat mást arra a kérdésre, hogy ha nem szakmai szempontok alapján kell végeznie a munkáját, akkor feláll-e. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más okból nem állhat fel soha többet

– mondta Dudás.

UPDATE:

A kiszemelt Index-főszerkesztő csak meglehetősen magas támogatottsággal vállalná el a feladatot. Erről itt írunk bővebben.

Egy tegnapi interjúnkból az is kiderült, hogy a Class FM-et tavaly májusban Simicska Lajostól átvevő Michael McNutt, a Class FM jelenlegi tulajdonosa is érdeklődött az Index felvásárlása iránt egy évvel ezelőtt. McNutt azonban végül – állítása szerint – azért nem vásárolta meg a céget, mert a portál túl nagy befektetést igényelt volna.