Elnököt választott a szerzői jogvédő iroda

Az Artisjus év eleji tisztújító ülésén újabb két évre az eddigi elnök, Madarász Iván kapott bizalmat.
Madarász Iván 2018 elejéig maradhat az Artisjus elnöke

Az Artisjus 2018 elejéig hosszabbította meg az eddigi elnököt, Madarász Iván zeneszerzőt az elnöki pozíciójában. Az 1949-ben született művész számos szakmai elismerés (például Erkel Ferenc-díj, Bartók-Pásztory-díj) birtokosa, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Madarász Iván szakmai közéleti tevékenysége is igen aktív. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Az Artisjus tevékenysége különösen fontos a szerzői közösség számára, hiszen az utóbbi időszakban a szerzői jogdíj a magyar zenei alkotók kiemelten fontos bevételi forrásává vált. Évről-évre egyre több szerző részesül jogdíjfelosztásban az Artisjustól, 2015-ben összesen már több mint 17 ezer fő.

Madarász Iván elmondta:

A szellemi termék létrehozása nemcsak kulturális érték. A kreatívipar, ezen belül a zene és irodalom a modern Európa gazdasági hajtóerejének tekinthető, ezt hazai, európai és globális felmérések is igazolják. A szerzői érdek tehát nem ellentétes a gazdaság érdekeivel. A szellemi-művészi termék akár már középtávon is materiális értékké konvertálódik.”

A közelmúltban publikált felmérés szerint a kreatív- és kulturális iparban foglalkoztatottak száma Európában már meghaladja a 7 milliót. Ezzel a szektor a harmadik legnagyobb munkaadó az építőipar és a vendéglátóipar után. Az iparág jelentőségét bizonyítja, hogy 4,2 százalékban járul hozzá a kontinens GDP-jéhez.