Megfejtették, hogyan nézhetett ki valójában Jézus

Jézus alighanem a történelem leggyakrabban ábrázolt figurája. Annak ellenére, hogy senki sem tudhatja, hogy nézett ki pontosan.

Számtalan ábrázolását ismerjük újszülöttként és fiatal férfiként is, annak ellenére, hogy senki sem tudhatja hogyan nézett ki pontosan. A felnőtt Jézust általában vékony, hosszú, barna hajú, szakállas, fehér bőrű embernek ismerjük, de ezt inkább köszönhetjük a középkori, európai ábrázolásmódnak  eredménye, sokkal kevésbé a a valós ismereteknek.

Ami biztos, hogy Jézus egy ókori zsidó férfi volt. Ebből indult ki lassan másfél évtizeddel ezelőtt Richard Neave, aki akkoriban a Manchester Egyetem professzora volt. Modern rendőrségi módszerekkel, ő alkotta meg azt az arcképet, ami leginkább hasonlíthat Jézusra.

Kép: Facebook

A munkafolyamat félig tudományos, félig pedig művészi volt. Jézus arcának megrajzolásához, a professzor három, az Izrael északi részén fekvő Galielában talált, Krisztuskorabeli koponyát vett alapul.

Miután röntgennel, és computer-tomográfiás eljárással megvizsgálta őket, az eredmények alapján számítógéppel létrehozta Jézus lehetséges koponyájának modelljét, amire aztán a csontvastagság alapján pakolta fel a virtuális izmokat.

Aztán az ásatásokon talált, korabeli rajzok, valamit a Biblia tanulmányozása után rajzolta meg a háromdimenziós portrét. Mindezt a kétezres évek elején, a BBC egy dokumentumfilmben bemutatta, ám Neave professzor valósághű Jézus-portréja a napokban valamiért újra elkezdett terjedni a közösségi portálokon. Talán azért, mert nyakunkon a karácsony.

(via: Independent)