Hőség, heves zivatar, szél és jég – ez jön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetés is kiadott. Közeledik a hidegfront.

Vasárnap a sok napsütés mellett délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet. A délután második felétől egyre erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. A déli óráktól még csak néhol, késő délutántól délnyugat felől egyre több helyen valószínű zápor, akár heves zivatar is. A gyakran élénk szelet helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul. Az Alföldön lesz a legmelegebb. Késő estére többnyire 22 és 28 fok közé hűl le a levegő, de a záporok, zivatarok után már 20 fok alatt marad a hőmérséklet.

Az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

A meteorológiai szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásaira, majd azt visszavonta. és – Nógrád, Heves Vas és Veszprém megye kivételével, ahol első- – másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész országra.

Mint írták, vasárnap késő délutántól kedvező feltételek adódnak hevesebb zivatarok kialakulásához, de jelentős bizonytalanság övezi azok jellemző helyét és kiterjedtségét. Délutántól az északi megyékben fordulhatnak elő intenzívebb zivatarok, majd kora este dél, délnyugat felől heves zivatarrendszer alakulhat ki. Az Alföld déli és középső részén, illetve a dél-dunántúli tájakon kiemeltebb kockázattal fordulhat elő este 90 km/h feletti szélroham és nagy méretű jég is. Heves zivatar kisebb eséllyel, de más országrészben is kialakulhat a nap második felében.

Hétfőn a napsütés mellett egyre több helyen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés. Délután több helyen lehet zápor, zivatar. Az olykor erős délnyugati szél a Dunántúlon délután már északnyugatira fordul, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17, 22 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 25, 29, másutt 30, 34 fok között alakul.

Kedden kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd észak felől csökken a felhőzet. A legtöbb napsütés a Dunántúlon várható. Főleg délelőtt még elszórtan lehet zápor, a többfelé erős északi szelet az északkeleti határ közelében viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között alakul.

Címkék: időjárás