Kacsát akart menteni, megölt két embert

Tragikus következménnyel járt a kanadai nő állatmentő akciója.

Az autópályán haladt a fiatal állatbarát egyetemista, Emma Czornobaj, amikor látta, hogy egy kacsacsalád próbál átkelni az úton. Segíteni akart nekik, ezért kitette a vészvillogót és megállt. Hiába próbálta terelgetni a kacsákat, nem járt sikerrel, közben viszont egy motoros férfi bukkant fel, aki mögött 16 éves lánya ült. A férfi túllépte a megengedett sebességet, így nem tudott megállni az autópályán leállított autó mögött, belecsapódott. Ő és lánya azonnal meghalt. Mögöttük haladt saját motorján az anya is, aki végignézte a balesetet, majd szintén becsapódott az álló autóba – írja a Vice.

Emma Czornobajt halált okozó gondatlansággal vádolták meg, a bíróság bűnösnek mondta ki. Tettéért akár életfogytiglani büntetést is kaphatott volna, de a körülményekre való tekintettel ezt alaposan leszállították – kilenc hónap szabadságvesztésre, 240 óra közmunkára és vezetési engedélyének felfüggesztésére ítélték. A szabadságvesztést később 90 napra csökkentették, ráadásul csak a hétvégekre kell börtönbe vonulnia. A vezetéstől való eltiltást viszont felemelték tíz évre.

 Fotó: Change.org

Korábban 18 ezer aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy ne küldjék börtönbe a nőt. A halálos áldozatok édesanyja és felesége kikelt ez ellen. „Emberek, ébredjetek fel” – mondta még szeptemberi bírósági meghallgatásán. „Szerintetek ha valaki akkora hibát követ el, hogy amiatt két ember meghal, afölött el lehet siklani? Mit tennétek, ha veletek történne ez?” – mondta. Az ítélet után viszont azt mondta, tisztességes döntés született Czornobajjal szemben. Hozzátette: az embereknek látniuk kell ebből az esetből, hogy az autóvezetés nagy felelősséggel jár.

Címkék: kanadabaleset