Vucic reméli, hogy Szerbia nem vezet majd be szankciókat Oroszországgal szemben

Telefonon beszéltek Putyinnal.

Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében reményét fejezte ki, hogy Szerbia nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

Kifejeztem azon reményemet, ahogy azt már két és fél éve is tettem, hogy Szerbia nem fog büntetőintézkedéseket bevezetni az Oroszországi Föderációval szemben, egyben hálámat tolmácsoltam, amiért az ENSZ-ben különböző határozatokat illetően támogatja erőfeszítéseinket, és különösen amiért Oroszország folyton kiáll a Szerb Köztársaság területi épsége mellett

– jelentette ki a szerb államfő Instagram-oldalán megjelent videoüzenetében. Vucic ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 199-ben elfogadott határozatára utalt, amely a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovót Szerbia részeként ismeri el. Vucic köszönetet mondott azért is, hogy Oroszország megfizethető áron és megfelelő mennyiségben földgázzal látja el Szerbiát a télen.

Vucic beszámolt arról is, hogy Putyin meghívta tavasszal Moszkvába, hogy részt vehessen a náci Németország felett aratott győzelem 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint Putyin és Vucic is méltatta a kétoldalú kapcsolatok állapotát és kifejezte szándékát a kölcsönösen előnyös együttműködés további erősítésére.

(MTI)