Négy fronton nyomult előre az orosz hadsereg

Többek között Kurszkban is.

Előrenyomult az orosz hadsereg négyen a hat ukrajnai frontszakasz közül – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz erők Ukrajnában 16 ellentámadást vertek vissza. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében több mint 1800, Kurszk irányában több mint 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, külföldi „zsoldosok” által használt ideiglenes telepítési helyet, dróngyártó és felbocsájtó létesítményeket Szumi és Harkiv megyében, öt páncélozott harcjárművet, két lengyel gyártmányú, 155 milliméteres Krab önjáró tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 142 repülőgép típusú drónt, 110-et Oroszország nemzetközileg elismert légterében.

Kurszk irányában a csütörtöki orosz hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett kilenc páncélozott harcjárművet veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betörő ukrán erők azóta több mint 25 050 embert, 167 harckocsit, 83 gyalogsági harcjárművet, 103 páncélozott személyszállító járművet, 964 páncélozott harcjárművet, 660 gépkocsit, 210 tüzérségi löveget és 38 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók más településeiről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Nyizsnyij Novgorod megyei Dzerzsinszk ipari övezetében négy tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett pilóta nélküli repülőszerkezetek szilánkjaitól.

Kazanyban, ahol hétfőn kezdődik a BRICS-országok csúcstalálkozója, hajnalban korlátozták a polgári utasszállító repülőgépek forgalmát.

(MTI)