Egy kilométerről eltalálható vele egy pénzérme: csúcstechnológiás rakétaelhárító rendszert teszteltek a britek

Tették mindezt száz százalékos találati pontossággal.

Lézertechnológián alapuló, repülőgépekre felszerelhető rakétaelhárító rendszert tesztelt száz százalékos találati pontossággal a brit királyi légierő (RAF).

A londoni védelmi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az RAF számos repülőgéptípusán – köztük a hírszerzési információgyűjtésre kifejlesztett Shadow R2, valamint az Airbus A400M szállító gépeken – alkalmazható az új védelmi lézerrendszer.

A technológiát egy svédországi katonai tesztlétesítmény légterében próbálták ki, és a rendszer az egyszerre felbocsátott, hőkereső infravörös észlelővel felszerelt rakéták mindegyikét működésképtelenné tette.

A rakétaelhárító lézerfegyvert a Leonardo és a Thales hadiipari konglomerátum brit részlegei a brit védelmi minisztérium tudományos és technológiai kutatóműhelyével közösen fejlesztették ki.

A tárca vasárnapi ismertetése szerint a rendszer egyik fő összetevője a Thales által tervezett, Elix-IR nevű berendezés, amely észleli a rakéták felbocsátását, azonosítja a rakétatípusokat, és az elektronikus háttérzajok kiszűrésére kidolgozott algoritmus révén kizárólag a tényleges fenyegetést jelentő rakétafegyvereket követi.

A rakéták felbocsátásának megállapítása és típusuk azonosítása után az Elix-IR riasztja a Leonardo általkifejlesztett, Miysis elhárító komponenst, amely precíziós lézersugarakkal veszi célba a rakéták nyomkövető rendszereit, megbénítva működésüket.

A londoni védelmi minisztérium vasárnapi tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy

a rakétafenyegetés elhárítása kevesebb időt vesz igénybe, mint ennek a mondatnak az elolvasása.

A tárca néhány hete arról számolt be, hogy még ebben az évtizedben légi támadóeszközök, mindenekelőtt drónok és rakéták elhárítására alkalmas lézerfegyverekkel szerelhetik fel a brit királyi haditengerészet hajóit is.

Az akkori tájékoztatás szerint a DragonFire (Sárkánytűz) elnevezésű fegyverrendszert 2027-ben – a korábban kitűzött határidőnél öt évvel hamarabb – hadrendbe lehet állítani.

A brit védelmi tárca szerint az új lézerfegyver pontosságára jellemző, hogy egy kilométerről eltalálható vele egy egyfontos pénzérme.

Fejlesztés alatt áll mindemellett egy rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer is.

A londoni védelmi tárca által nemrégiben ismertetett, rádiófrekvenciás irányított energiafegyver (Radio Frequency Directed Energy Weapon, RFDEW) nevű rendszer képes lesz számos ellenséges eszköztípus felderítésére, nyomon követésére és támadására szárazföldön, tengeren és a levegőben egyaránt.