Orbán Balázs: Zelenszkij győzelmi terve a legrövidebb út a harmadik világháborúhoz

Magyarország nem támogatja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „győzelmi terve” a legrövidebb utat jelenti a harmadik világháború kitöréséhez, ezért ezt a tervet Magyarország nem támogatja – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs az uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a bemutatott terv a háború elmérgesedéséről, valamint NATO-országok bevonásáról szól a konfliktusba, ami teljesen elfogadhatatlan Magyarország számára.

Az Európai Uniónak és az összes tagállamnak ehelyett békestratégiát kell folytatnia, amely a diplomáciai eszközök használatára helyezi a hangsúlyt, nem pedig a fegyverek küldésére és a további eszkalációra – jelentette ki.

Az uniós csúcs migrációval kapcsolatos vitájával összefüggésben Orbán Balázs azt mondta: egyre többen beszélnek arról, amiről Magyarország már évek óta, miszerint az illegális migráció megállításának nincs más módja, mint az, hogy „nem engedjük be őket az Európai Unió területére”. Egyre többen beszélnek arról is, hogy az illegális migránsokat az unión kívül kell tartani, kérelmeiket pedig szintén az unión kívül kell elbírálni – mondta.

Emlékeztetett, hogy a bevándorlási kérelmek unión kívüli elbírálására az uniós jog jelenleg nem ad lehetőséget sőt, azt az országot, amelyik 2015 óta ezt csinálja, elítélték és az EU történetének legnagyobb bírságát kell megfizetnie. Ez azt mutatja, hogy az uniós jog és a menekültügyi paktum a migrációs probléma része – hívta fel a figyelmet.

Magyarország szövetségeseivel nyomást gyakorol az uniós intézményekre, mert a hozzáállásuknak meg kell változnia, büntetés helyett támogatniuk kell azokat az országokat, melyek az illegális migráció megállításán fáradoznak – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

(MTI)