Vérbe fojtotta tüntetéseket, elfogató parancsot adtak ki a bangladesi ex miniszterelnök ellen

Emberiesség elleni bűncselekmények vádjával több eljárás is indult Sejk Vazed Haszina ellen.

Emberiesség elleni bűncselekmények vádjával elfogatóparancsot adott ki csütörtökön egy dakkai bíróság a volt bangladesi miniszterelnök, Sejk Vazed Haszina és 45 társa ellen a júliusi és augusztusi tömegtüntetések idején a hatóságok részéről elkövetett súlyos atrocitások miatt – közölte az ügyészség.

A dakkai törvényszék a vádhatóság tájékoztatása szerint az általa benyújtott két beadványra válaszul adta ki a letartóztatási parancsokat.

A korábban éppen Haszina által létrehozott különleges háborús bűnökkel foglalkozó bíróság – a volt kormányfő ellen fordulva – három vizsgálatot indított augusztusban a lemondásával egy időben Indiába menekülő politikus ellen a zavargások során történt visszaélések miatt.

Bangladesben júliusban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. A hónap végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de újrakezdődtek, és Haszina lemondásáig folytak.

Mohamed Sahabuddin államfő Haszina távozása után egy nappal feloszlatta a parlamentet, majd bejelentette, hogy választásokat fognak kiírni; majd augusztus 8-án a tüntetők követelésének megfelelően a 84 éves Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt bízta meg az átmeneti kormány vezetésével. (MTI)