A Los Angeles-i főegyházmegye 326 milliárd forintos kártérítést fizet a papok szexuális visszaéléseiért

Gomez érsek szerint az összeg előteremtése nem okozott súlyos gondot a főegyházmegyének.

A Los Angeles-i Római Katolikus Főegyházmegye megállapodást között arról, hogy összesen 880 millió dollárt, azaz mai árfolyamon több mint 326 milliárd forintot fizet 1353 magánszemélynek, akik bejelentették, hogy gyermekkorukban katolikus papok zaklatták őket szexuálisan – írta a Reuters.

Jose H. Gomez érsek az egyezség szerdai bejelentésekor sajnálatát fejezte ki a visszaélések miatt.

Remélem, hogy ez a megegyezés bizonyos mértékű gyógyulást hoz arra, amit ezek a férfiak és nők elszenvedtek

– mondta a főpap.

Az érsekség azután kezdett tárgyalni a visszaélésekkel kapcsolatos követelésekről, hogy Kaliforniában törvényt fogadtak el, amely lehetővé tette az új perek indítását a kiskorúak elleni szexuális visszaélések akár évtizedekkel ezelőtti eseteire.

A kaliforniai törvény és más államok hasonló törvényei számos nagy katolikus szervezetet késztettek arra, hogy csődvédelmet kérjenek. Kaliforniában a San Francisco-i érsekség, valamint az oaklandi és San Diego-i egyházmegye is csődöt jelentett a hasonló kártérítési ügyek miatt.

A Los Angeles-i érsekség csődbejelentés nélkül jutott egyezségre. Gomez elmondta, hogy az érsekség készpénztartalékokból, befektetésekből, kölcsönökből és egyéb vallási szervezetek hozzájárulásaiból tud fizetni az áldozatoknak. Az érsek szerint a kártérítési ügy nem érinti az egyház küldetését, miszerint „a közösségeinkben élő szegényeket és kiszolgáltatottakat szolgálni”.

A főegyházmegye ügyvédei és az áldozatok jogi képviselői szerdán közös közleményt adtak ki, amelyben köszönetet azoknak, akik megtörték a hallgatást, és nyilvánosságra hozták történeteiket, és mint írták, ezzel gondoskodtak arról, hogy hasonló visszaélések a jövőben ne forduljanak elő.