Volt magyar diákok beperelik a román államot, miután rosszul szerepeltek az érettségin

Szerintük Bukarest diszkriminálja a magyar tanulókat.

Volt magyar diákok készülnek perelni a román államot a román érettségi vizsgán elért gyenge eredményeik miatt, mivel szerintük Bukarest diszkriminálja a magyar tanulókat azzal, hogy nem idegen nyelvként oktatja számukra a románt – tájékoztatta szerdán az MTI-t a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A székelyföldi megye önkormányzata egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón ismertette a magyar diákok román érettségije kapcsán tett eddigi lépéseket és eredményeket. A közlemény szerint 17 volt diák ügyét vizsgálják, akik más tárgyakból jól vizsgáztak, de románból nem sikerült elégséges jegyet szerezniük az érettségin.

A 18. évüket betöltött fiatalok bírósági keresetet készülnek benyújtani, melyben erkölcsi kártérítést kérnek az oktatási minisztériumtól a hátrányos megkülönböztetés miatt. A diákokat képviselő Szikszai Tamás ügyvéd közölte, újabb fiatalok csatlakozását várják a perhez. Rámutatott: egy egészséges társadalomban nem jogi eszközökkel kellene kikényszeríteni, hogy biztosítsák a gyerekek oktatáshoz való alapvető jogát.

A Hargita Népe megyei lap online kiadásában közölt beszámoló szerint a legutóbbi értettségi román vizsgáján elért Hargita megyei eredményeket is ismertették, rámutatva: ebből a tantárgyból volt a legnagyobb, 33 százalék a bukók aránya.

Demeter Levente főtanfelügyelő az eseményen közölte: a tanfelügyelőség több olyan programmal igyekszik segíteni a diákokat, amelyek elősegítik a román nyelv használatát, ezektől is remélik az eredmények javulását, és a román tanárok zöme is részt vett különböző továbbképzéseken.

Borboly Csaba tanácselnök emlékeztetett: a román legfelsőbb bíróság tavaly kimondta: diszkriminatív a román nyelv oktatása a magyar diákok számára, de nem történt változás, így azt kénytelenek perrel kikényszeríteni.

Romániában jövőre végez az az évfolyam, mely már a többségi diákoktól eltérő módon, idegen nyelvként tanulja a román nyelvet, így az érettségi vizsgán is román társaiktól eltérő tételsort kapnak. A változástatástól az oktatási szakemberek a magyar diákok román érettségi eredményeinek javulását remélik.