Az Egyesült Államok az izraeli fegyverszállítás korlátozását helyezte kilátásba

Ez az eddigi legerősebb amerikai figyelmeztetés Izrael felé a gázai háború kezdete óta.

Az Egyesült Államok közölte Izraellel, hogy a következő hónapban lépéseket kell tennie a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, különben az amerikai katonai segélyek esetleges korlátozásával nézhet szembe. Ez az eddigi legerősebb amerikai figyelmeztetés Izrael felé a gázai háború kezdete óta.

Az október 13-ai keltezésű, négyoldalas dokumentumot elsőként az Axios izraeli oknyomozó újságírója ismertette, valódiságát azóta hivatalos személyek is megerősítették. A levélben az áll, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki a palesztin enklávéban romló helyzet miatt, miután Izrael újabb műveletekbe kezdett a terület északi részén. Az amerikai tisztviselők aggódnak a Gázába tartó segélyek késlekedései miatt, ugyanis azok mennyisége több mint 50 százalékkal csökkent azóta, hogy Izrael tavaly márciusban a szállítások növelésére tett ígéretet.

Különösen aggasztónak tartjuk, hogy az izraeli kormány közelmúltbeli intézkedései miatt egyre inkább romlik a helyzet Gázában

– áll a levélben, melyet állítólag Joáv Gallant izraeli védelmi miniszternek és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszternek címeztek. Az amerikaiak felszólították Izraelt, hogy a következő hónapban naponta 30 segélyszállító autót engedjen Gázába és tartson humanitárius szüneteket a katonai műveletek közben, különben „következményekkel” kell számolnia. A levél az amerikai külföldi segítségnyújtási törvény 620i. szakaszát idézi, amely megtiltja a katonai segítségnyújtást olyan országoknak, amelyek akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a levelet „nem fenyegetésnek szánták”, de megismételte, hogy sürgető a gázai humanitárius segítségnyújtás növelése.

(The Guardian / Reuters)