„Mérföldkőnek számító pillanatot ünnepelhetünk” – dübörög az EU nyugat-balkáni bővítése

Az EU megnyitotta a csatlakozási tárgyalások első szakaszát a térség egyik államával.

Történelmi jelentőségű, hogy az Európai Unió megnyitotta az uniós csatlakozási tárgyalások első fejezetcsoportját Albániával, annak érdekében, hogy az ország a lehető leghamarabb az Európai Unió tagja lehessen – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban, kedden.

Az Európai Unió és Albánia közötti második kormányközi konferenciát követően Szijjártó Péter kiemelte, a magyar elnökség napirendjén kiemelten szerepel az uniós bővítés felgyorsítása a Nyugat-Balkán országaival. „Sürgős lépéseket kell tennünk a bővítési politika hitelességének megőrzése érdekében” – fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette, európai érdek, hogy az EU nyugat-balkáni bővítése felgyorsuljon.

Nyilvánvaló, hogy Albánia nagyon jól teljesített azon feltételek tekintetében, amelyeket az Európai Unió terjesztett elő annak érdekében, hogy meg tudja nyitni a tárgyalási fejezeteket. Nagy kiváltság és megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a magyar elnökség alatt kezdődtek meg az érdemi tárgyalások Albániával

– emelte ki Szijjártó, emlékeztetve arra, hogy 2011-ben, az első magyar uniós elnökség idején volt az utolsó alkalom, amikor egy tagjelölt ország, Horvátország csatlakozásának előkészítése befejeződött. Szijjártó a reményét fejezte ki, hogy nem kell várnunk a következő magyar elnökségig, hogy egy ország az Európai Unió következő, új tagja lehessen.

Szijjártó a beszédében arról is beszélt, hogy Magyarország, mely a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában él, felelős szomszédsági politikát folytat. Jól tudja ugyanis, milyen érzés, amikor a nyugat-balkáni térség a béke, a nyugalom, a fejlődés és a stabilitás hiányát tapasztalja. Szavai szerint az integrációs folyamat hozzájárul a Nyugat-Balkán fejlettebbé, stabilabbá és biztonságosabbá tételéhez. „Magyarország ezért kötelezte el magát, hogy elkíséri Albániát az Európai Unió felé vezető úton” – emelte ki.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón kijelentette:

Az Európai Unió és Albánia mérföldkőnek számító pillanatot ünnepelhet azzal, hogy a felek megnyitották a csatlakozási tárgyalások első fejezetét.

Szerinte most már szabad az út az érdemi tárgyalások előtt. A magyar uniós biztos a csatlakozási fejezet megnyitásával összefüggésben köszönetét fejezte ki a magyar uniós elnökségnek, hogy azzal kezdte meg féléves munkáját, hogy az EU a bővítést nemcsak politikai prioritásként kezelte, hanem hatalmas erőfeszítéseket tett az intézményi folyamat előremozdításáért is.

„A magyar uniós elnökségnek köszönhetően mára megkérdőjelezhetetlen, hogy az EU és vezetői számára is a bővítés a három legfontosabb prioritás között van. A bővítés nélkül Európa nem tud erősödni” – szögezte le a magyar uniós biztos, kiemelve, hogy az EU áprilisban hatmilliárd eurós (mintegy 2400 milliárd forint) pénzügyi eszközt fogadott el, hogy segítse a Nyugat-Balkán uniós integrációját.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke elmondta, országa számára nincs más jövő és nincs más út, csak az Európia Unió. Ennek tudatában szögezte le, hogy „nincs B-terv, csak az európai közösséghez tartozás. Ez az egyetlen lehetőség”. Az albán kormányfő köszöntet mondott a magyar uniós elnökségnek, amely – szavai szerint – nagyon fontos szerepet töltött be, előremozdítva a csatlakozás folyamatát.

A múlt héten Strasbourgban, a magyar soros elnökség programbemutatóján Orbán Viktor külön hangsúlyozta az EU bővítéspolitikájának fontosságát, ezen belül a Balkán uniós integrációját.

Kapcsolódó