Orbán azért blokkolhatja az Ukrajnának szánt nyugati kölcsönt, hogy meglökje Trump kampányát a hajrában

A Politico értesülései szerint ismét Orbán lenne a bot a küllők közt, a szálka a köröm alatt a nyugati szövetségi rendszerben.

Orbán Viktor komoly politikai ajándékkal támogathatja meg Donald Trump kampányát a novemberi, amerikai választás előtt, írja a Politico. A lap szerint a magyar miniszterelnök a megválasztása esetén lehetővé tenné Trumpnak, hogy kibújtassa országát az USA, az Európai Unió és a G7-ek által Ukrajnának felajánlott, 35 milliárd eurós kölcsön alól. Emellett így a republikánus elnöknek plusz nyomatékot kapna az a – messze nem konzisztensen képviselt – kampányígérete is, hogy megválasztása esetén nem támogatná tovább az orosz agresszió ellen védekező országot.

A támogatók az 50 milliárd dolláros kölcsönt a háború kezdete óta a saját területükön lefoglalt, több mint 250 milliárd dollárt érő, orosz vagyon által termelt bevételekből finanszíroznák. A Politico értesülése szerint

Orbán bedobta, hogy Magyarország csak az amerikai választás után járul hozzá a terv végrehajtásához szükséges döntéshez.

Az USA a kölcsön támogatásáért cserébe ragaszkodik ahhoz, hogy az unió legalább 36 hónapra meghosszabbítsa a Moszkva ellen kivetett szankciókat, ebbe azonban egyedül a magyar kormány nem egyezett bele eddig. Az EU szabályai szerint a 27 tagállamnak egyhangúan kell jóváhagynia a szankciós szabályok módosítását, tehát Orbán az amerikai választások eredményének kiderüléséig blokkolhatja a döntés meghozatalát.

A lapnak egy uniós diplomata azt mondta, ha nem sikerül meghosszabbítani a szankciókat, az Egyesült Államok pedig kimarad a kölcsön finanszírozásából, akkor értelemszerűen az egész EU-val együtt Magyarországnak is drágább lesz Ukrajna támogatása.

Egy másik forrás arról beszélt,

Orbánnak ez nem számít, sokkal fontosabb, hogy „jóindulatot vásároljon” Trumptól. „Nem érdekli, ha Európának többet kell fizetnie. Arról van szó, hogy segítsenek Trumpnak” – mondta.

Az USA időközben közölte, a hitelben való részvételt úgy is megfontolják, ha az EU nem tudja meghosszabbítani a szankciókat. Így viszont Washington szerepvállalása sokkal szerényebb, megközelítőleg 5 milliárd dolláros lenne.

Viszont ha

a többi G7-taggal együtt az USA is az eredeti megoszlásban vesz részt az 50 milliárd dolláros kölcsön hitelezésében, akkor ahhoz Trumpnak, megválasztása esetén, évekig tartania kéne magát.