Szijjártó Péter arról beszélt egy orosz lapnak, hogy talán ki sem tör a háború, ha a NATO hallgat az oroszokra

A külügy szóvivője szerint kiforgatják Szijjártó szavait az olyan értelmezésekkel, amik szerint a miniszter a NATO-t teszi felelőssé a háború kitöréséért.

Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul

– jelentette ki Paczolay Máté külügyi szóvivő  a Telexnek, miután a momentumos Tompos Márton felhívta a figyelmet Szijjártó Péter egyik nemrég adott nyilatkozatára: a külgazdasági és külügyminisztert a RIA Novosztyi szólaltatta meg újabb oroszországi látogatása során, és olyan állításokat fogalmazott meg a lapnak, hogy talán ki sem tör az ukrajnai háború, ha a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal a biztonsági garanciákról szóló tervezeteket.

„Sajnos ez a vita nem történt meg. Azóta eltelt majdnem három év. És lehet, hogy amit most mondok, annak nincs értelme, de szeretném, ha ezek a párbeszédek létrejönnének. Mert ha ezek megtörténtek volna, talán nem lennénk a jelenlegi helyzetben” – fogalmazott Szijjártó az orosz sajtóban. Az általa emlegetett biztonsági garanciák, amelyeket Oroszország küldött a nyugatnak, arról szóltak volna, hogy a NATO-nak az 1997-es állapotoknak megfelelően kellett volna visszavonnia az infrastruktúráját, ezzel együtt pedig nyilatkoznia kellett volna arról, hogy Ukrajna nem lehet a nyugati katonai szövetség tagja.

A külügy szóvivője szerint kiforgatják Szijjártó szavait az olyan értelmezésekkel, amik szerint a miniszter a NATO-t teszi felelőssé a háború kitöréséért. Paczolay szerint Szijjártó Péter nem konkrétan az oroszok által megfogalmazott biztonsági garanciákra gondolt, amikor a viták elmaradásáról beszélt, hanem a háborút közvetlenül megelőző időszakra. Ennek kapcsán mondta azt szerinte a külügyminiszter, hogy „a felek között folytatott valós párbeszéddel és tényleges tárgyalással esély nyílhatott volna a háború elkerülésére.”

A külügyminiszter egy másik témában is nyilatkozott a RIA Novosztyinak: azokra a híresztelésekre reagált, hogy merénylet készülhet-e Orbán Viktor ellen.

Kapcsolódó
Szijjártó az orosz sajtóban közölte, nem tud arról, hogy Orbán ellen merényletet terveznének
A külügyminiszter az orosz sajtótól értesült a Belgrádban megfogalmazott gyanúról.