Szijjártó az orosz sajtóban közölte, nem tud arról, hogy Orbán ellen merényletet terveznének

A külügyminiszter az orosz sajtótól értesült a Belgrádban megfogalmazott gyanúról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtótól értesült arról a Belgrádból érkező felvetésről, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet készíthetnek elő.

Az orosz és a szerb sajtót is bejárta a hír, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök ellen merényletet készíthetnek elő az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt. Alekszandr Vulin szerb miniszterelnök-helyettes az orosz Nacionalnaja oborona lapnak az mondta:

Ami a Nyugat által kevéssé kedvelt politikusok személyes biztonságának fenyegetését illeti, meg kell jegyezni: korántsem véletlen, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök meggyilkolására kísérletet tettek, Ibrahim Raiszi iráni elnököt megölték, továbbá gyilkossági kísérlet zajlott Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen is. Információt kaptunk arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen is merényletet készítenek elő

Vulin szerint a felsorolt politikusok mindegyike az ukrajnai béketárgyalásokat szorgalmazza.

Az orosz sajtóban megfuttatott híreket idéző Index arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerb miniszterelnök-helyettes néhány hónapja azt a megállapítását is közölte az orosz állami hírügynökséggel, a RIA Novosztyival, miszerint Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen elkövetett merényletek után a szerb elnök is veszélyben van.

A RIA Novosztyinak most Szijjártó Péter is reagált az Orbán Viktor elleni, állítólag tervezett merénylet hírére. A külgazdasági és külügyminiszter, aki pár napja Oroszországban járt, az orosz állami hírügynökségnek azt mondta:

Nem tudok ilyen próbálkozásról, de azt tudom, hogy jogi, pénzügyi és politikai támadások is érik a miniszterelnököt, a kormányt, az országot.