A brit uralkodó nem akadályozná, hogy Ausztráliában lecseréljék egy helyi politikusra

III. Károly az ausztrál köztársaságpártiaknak üzent.

III. Károly közölte, nem áll útjában, ha Ausztrália le akarja váltani őt az ország államfői posztján. A brit sajtó szerint uralkodó Ausztrália lakosaira hagyja a döntést, hogy az ország alkotmányos monarchia marad-e, vagy köztársaság lesz.

A király még ebben a hónapban látogatást tesz Ausztráliában, és előre jelezte, nem kíván konfrontálódni az ausztrál köztársaságért kampányolókkal. A nekik küldött levélben hangsúlyozta az Ausztrália iránti „mély szeretetét és ragaszkodását”. Magántitkára, Nathan Ross azt mondta a monarchistaelleneseknek:

Őfelsége alkotmányos uralkodóként miniszterei tanácsa szerint cselekszik, és hogy Ausztrália köztársasággá válik-e, azt az ausztrál közvélemény dönti el.

Ausztráliában legutóbb 1999-ben tartottak népszavazást erről kérdésről, akkor a többség (54,87 százalék) az alkotmányos monarchia megtartása mellett szavazott. Idén év elején az ausztrál kormány kijelentette, hogy egy újabb népszavazás „nem tartozik a prioritások közé”, azonban III. Károly és Kamilla királyné közelgő ausztráliai látogatása miatt újra napirendre került ez a téma.

A köztársaság mellett kampányolók azzal érvelnek, hogy Ausztrália államfőjének nem a brit uralkodónak, hanem az ausztrálok által választott köztársasági elnöknek kellene lennie. A király látogatásának bejelentésekor Isaac Jeffrey, az Ausztrál Köztársasági Mozgalom képviselője azt mondta: „Bár tiszteljük a királyi család szerepét, de itt az ideje, hogy Ausztrália egy helybélit válasszon államfőnek. Valakit, aki teljes munkaidőben képes Ausztráliáért dolgozni.”

A mozgalom Károly királyt mint személyt méltatja, ugyanakkor ellenzik a monarchia szerepét Ausztráliában. „Szeretnénk elmondani neki, hogy a Nemzetközösség tagja maradnánk ezután is, és a köztársaság rólunk szól, nem pedig róla vagy a családjáról” – tette hozzá Jeffrey.