Rosszul sütötték ki a medvehúst, rosszul is lettek tőle

A tünetek közül a láz, az arcduzzanat és az izomfájdalom volt a legjellemzőbb.

Több mint tízen lettek rosszul Észak-Karolinában, miután mindannyian ettek egy nem megfelelően átsütött medvehúsból – szúrta ki az Index a Fox News hírét. Bár az eset tavaly novemberben történt, a vizsgálatok csak mostanra tudták kideríteni, hogy a grillezés résztvevői a trichinellózis nevű, ritka, úgynevezett parazitás betegséget kapták el.

Az érintett személyek – köztük egy 10 éves gyermek – tavaly novemberben azok után betegedtek meg, hogy részt vettek egy Észak-Karolinában tartott grillezésen. Az orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy a rosszullétet egy nem megfelelően átsütött medvehús elfogyasztása okozta. Ez a Centers for Disease Control and Prevention friss közleményéből derült ki, amit a Fox News szerzett meg. Az összejövetelen egyébként 35-en vettek részt, közülük 22-en fogyasztottak a medvehúsból, viszont csak tízen betegedtek meg. A tünetek közül a láz, az arcduzzanat és az izomfájdalom volt a legjellemzőbb.

A vizsgálatok mostanra derítették ki, hogy a rosszullétet a trichinellózis nevű ritka, parazitás betegség okozta, ami nem ritkán fordul elő vadhús fogyasztása után. Ezek a paraziták általában medvéket, pumákat, rozmárokat, rókákat, vaddisznókat és házisertéseket fertőznek meg. Amennyiben a hús nyers marad, vagy nem sütik át megfelelően, akkor a fertőzés a fonálféreg lárváival együtt az emberi szervezetbe kerülhet. Később a lárvák kifejlett férgekké fejlődnek a vékonybélben, majd a véráramba és az izomszövetbe is bejutnak – írja az Index.

A Fox News tudósítása nem tér ki arra, mennyire voltak súlyosak az érintettek tünetei, illetve meddig tartott a felépülésük.