Orbán: A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van. Vérbő és egészséges

Önök keresnek rajtunk – mondta Orbán.

„Önök keresnek rajtunk!” – mondta Orbán, visszautasítva, hogy a gazdagabb nyugati államok képviselői úgy tesznek, mintha nem volna érdekük Magyarország támogatása, és azt szívjóságból tennék. Szerinte a nyugati cégek több pénzt visznek ki Magyarországról, mint amennyit támogatás érkezik ide.

Abszurdnak tartja azt is, hogy meg kell hallgatnia egy jogállamiságról szóló kritikát Ilaria Salistól, miközben a képviselő „vasrúddal vert embereket” Budapesten.

Orbán a DK-ról azt mondta, hogy a párt 8 százalékot kapott a legutóbbi választáson, míg a Fidesz 45-öt: hát ki képviseli a magyar embereket? – válaszolt Dobrev kritikájára, miszerint nem foglalkoznak az emberek problémáival. Majd megjegyezte, hogy Putyin korábban Gyurcsányék konyhájában ült, és akkor még büszkék voltak erre.

Nem helyes, ha egy európai képviselő a saját hazáját támadja, milyen ember az ilyen? – kérdezte Orbán, megjegyezve, hogy az EP egy magyarországi belpolitikai vita helyszíne lett.

Ez is mutatja, hogy a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van. Vérbő és egészséges

– fogalmazott Orbán, aki Magyar Péternek is odaszúrt: a Tisza Párt elnöke szerinte csak azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon, hiszen lopás miatt zajlik vele szemben eljárás.

A baloldalnak csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer – mondta a vitát összegezve Orbán, aki számára nyilvánvaló, hogy Európát a baloldaltól kell megvédeni. Több tiszteletet Magyarországnak, több tiszteletet a magyaroknak! – zárta beszédét.

Philippe BUISSIN / EP