Von der Leyen: A magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázióért?

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszédét azzal kezdte, hogy az árvíz miatt három héttel később tudják megtartani az ülést. A magyarok felgyűrték az ingujjukat, és egymás mellett álltak, dolgoztak – mondta von der Leyen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a beszédét azzal kezdte, hogy az árvíz miatt három héttel később tudják megtartani az ülést. A magyarok felgyűrték az ingujjukat, és egymás mellett álltak, dolgoztak – mondta, hozzátéve, hogy az unió az árvíz idején is segítette a magyarokat és a magyarok meg is érdemlik a segítséget.

Az elnök a háborúra áttérve elmondta, ukrán barátaink a harmadik kemény télnek futnak neki az idén. Számtalan ukrán halt meg, családok szakadtak szét, a világ szemtanúja az orosz brutalitásnak. De meglátása szerint még mindig vannak olyanok, akik a háborút nem Putyin bűnének látják, hanem Ukrajna szabadságvágyát kárhoztatják érte.

Megkérdezem önöket: a magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázióért? Vagy a cseheket és szlovákokat kárhoztatnák a ’68-as, orosz elnyomásért? Vagy a litvánokat a ’91-es, szovjet elnyomásért. Nincs olyan európai nyelv, melyben a béke szava a megadással azonos lenne, a szuverenitás pedig a megszállással

– mondta Von der Leyen, majd szabadságharcosoknak nevezte az ukrán katonákat. Ezután elmondta, hogy az Unió továbbra is támogatja Ukrajnát, kiáll Ukrajna mellett mindaddig, amíg ez szükséges.

Philippe BUISSIN / EP