Az ukránok elfogták a Kreml ideológusát, életfogytiglant kaphat hazaárulásért

Csisztyilin választási folyamatokba való beavatkozást is szervezett Kelet- és Közép-Európában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, az Ukrajna elleni orosz háború egyik ideológusát, írta kedden honlapján az SZBU, illetve az ukrán főügyészség is.

Ha a Kreml ideológusát bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontokban, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.

Az SZBU közlése szerint Csisztyilin Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz „tájékoztató kampányok” előkészítésében.

2016 és 2024 között elemző anyagokat készített a Kreml számára, amelyek igazolták a fegyveres agressziót, és hozzájárultak Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációba való integrálásához.

A férfi külföldön is aktívan támogatta a Kreml érdekeit, egyebek mellett

választási folyamatokba való beavatkozást szervezett Kelet- és Közép-Európában, hogy ezáltal csökkentse Ukrajna nyugati támogatását.

Csisztyilin továbbá rendszeresen részt vett külföldön kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken az ukrán közvélemény képviselőjének kiadva magát Kreml-narratívákat terjesztett úgyszintén azzal a szándékkal, hogy aláássa Ukrajna nyugati támogatását, közölte az SZBU.

A férfit az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, és átadták az ukrán hatóságoknak. Jelenleg őrizetben van, és Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján hazaárulással és Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával gyanúsítják.

(Címlapképünk csak illusztráció.)

(MTI)