Az amerikai elnökválasztás után tárgyalnak az oroszellenes uniós szankciók meghosszabbításáról

35 milliárd euró forog kockán.

Úgy gondoljuk, hogy ebben a kérdésben – az orosz szankciók meghosszabbításáról – az amerikai választások után kell dönteni. Ez volt a magyar álláspont

– jelentette be kedden Varga Mihály pénzügyminiszter a luxemburgi miniszteri találkozó után. A hírt elsőként közlő Euronews szerint a magyar kormány egészen addig blokkolni fogja az Ukrajnának szánt uniós hitel kifizetését, amíg az Egyesült Államok meg nem választja új elnökét november 5-én.

A hitel az orosz központi bank lekötött eszközeinek váratlan nyereségét használja Kijev támogatására, az EU kasszáját kímélendő. A hitel jelenleg 35 milliárd euróról szól. A projektre ugyanakkor az Egyesült Államok kétségek között tekint, leginkább azért, mert a befagyasztott eszközökre vonatkozó uniós szankciókat félévente egyhangúlag meg kell újítani. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy tagállam bármelyik pillanatban megakadályozhatja a megújítást vagy épp feloldhatja a vagyonok befagyasztását. Az amerikai fél aggodalmainak eloszlatása érdekében Brüsszel azt javasolta, hogy a befagyasztott eszközök megújítási időszakát hatról 36 hónapra hosszabbítsák meg, a magyar kormány ugyanakkor még egy hónapot várna a végleges döntéssel.

Hogy miért, arra Varga Mihály úgy felelt: „Meg kell néznünk, hogy a leendő amerikai kormányzat milyen irányba megy ebben a kérdésben. Láthatjuk az elnökválasztási és a jelöltállítási kampányt, két teljesen különböző útja van a probléma megoldásának. Az egyik a béke irányába. És a másik továbbra is a háború irányába”.

Mint az régóta nem titkolt, Orbán Viktor és a magyar kormány a republikánusok jelöltje, Donald Trump sikeréért szorít az amerikai választáson. Trump ellenfele Kamala Harris, akit augusztusban húzott elő soraiból a Demokrata Párt, miután a hivatalban lévő elnök, Joe Biden visszalépett a jelöltségtől.

Frissítés

Cikkünkre reagált a Pénzügyminisztérium, mely közölte lapunkkal, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa csupán tájékoztatást kapott a hitel folyósításával kapcsolatos tárgyalások előrehaladásáról, az ezzel kapcsolatos jogszabályt az Állandó Képviselők Bizottságában (Coreper) és az Európai Parlamentben lefolytatott vitákat követően várhatóan még októberben elfogadják. A hivatkozott sajtótájékoztatón a szankciók időtartamának növelése kapcsán hangzott el a novemberi amerikai elnökválasztás, nem pedig az Ukrajnának nyújtott hitelről. A szankciók időtartamának növeléséről az amerikai elnökválasztás után tárgyalnak.