Öngyilkos kapszulák: Letartóztatták a gépek használatát népszerűsítő svájci csoport vezetőjét

A programot leállították.

Felfüggesztették az úgynevezett öngyilkos kapszulák használatára vonatkozó kérelmek befogadását – adta hírül vasárnap a gépek használatát szorgalmazó, svájci érdekvédelmi csoport. A svájci székhelyű The Last Resort elnöke, Florian Willet előzetes letartóztatásban van – tették hozzá.

Az aktív eutanáziát népszerűsítő társaság vezetőjét és másokat a svájci rendőrség azután tartóztatta le, hogy szeptember 23-án egy a német határhoz közeli erdőben először használták a Sarco márkanéven ismert eszközt. Az öngyilkos kapszulával végzett eutanáziát az Associated Press beszámolója szerint egy hatvannégy éves, amerikai nőn hajtották végre, a személyazonosságát azonban nem hozták nyilvánosságra.

A szeptemberi eset után a hírügynökség arról számolt be, hogy többeket őrizetbe vettek a gyilkosságban való közreműködés gyanúja miatt, őket azonban szabadon bocsátották.

Az asszisztált öngyilkosságokkal a svájci szabályozás a legmegengedőbb a világon, az öngyilkos kapszula használatba vételének megítélése mégis is megosztja a törvényhozást. A svájci jogszabályok jelenleg engedélyezik az asszisztált öngyilkosságot, amennyiben az illető „külső segítség nélkül” vet véget életének és azok, akik segítenek a halálban, nem „öncélú indítékból” teszik ezt.

A Sarco kapszulát úgy tervezték, hogy a benne fekvőülésben elhelyezkedő személy maga nyomhassa meg a gombot, amely egy alatta lévő tartályból nitrogéngázt fecskendez a lezárt kamrába, így az illető elalszik, majd néhány perc alatt fulladásos halált hal.

A kapszula használatára vonatkozó kérelmek száma a Last Resort tájékoztatása szerint a múlt hónapban meghaladta a háromszázhetvenet.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!