Orbán és Salvini az egész európai szélsőjobboldallal karöltve venné be Brüsszelt

A magyar miniszterelnök az európai szélsőjobboldal más vezetőivel díszvendégként lépett fel a Liga hagyományos nagygyűlésén. Szerinte Salvinit a bevándorlók ellen tett cselekedeteiért hősként ünneplik Magyarországon. Az olasz közlekedési miniszter is védelmébe vette Orbánt, aki ellen szerinte Soros Györgyön kívül az eltörlés kultúrája is háborúzik.

Orbán Viktor díszvendégként lépett fel a Matteo Salvini vezette Liga kormánypárt hagyományos éves nagygyűlésén, a lombardiai Pontidában. A magyar miniszterelnök a nemzetközi baloldal és a bevándorlás ostorozásán túl az európai (szélső)jobboldal újraegyesítéséről szóló nagy tervről is beszélt. A magyar kormányfőn kívül az európai szélsőjobboldal több vezetője, például a holland Geert Wilders és a portugál Andre Ventura is tiszteletét tette a találkozón.

A jobboldali populista pártot vezető Salvini – aki Giorgia Meloni kormányában közlekedési miniszter – nagy vonalakban azokról a témákról szónokolt, mint magyar kollégája a nagygyűlést záró beszédében. Az olasz politikus ellen szeptemberben hat év börtönt kért a palermói ügyészség, amiért 2019-ben belügyminiszterként nem engedélyezte az Open Arms spanyol, civil hajó kikötését Lampedusán, 147 bevándorlóval a fedélzetén. Erről azt mondta, hogy ha valaha jogerőre emelkedne, „emelet fővel” vonulna börtönbe, ugyanis őt le lehet tartóztatni, „de egy egész népet soha nem állíthatnak meg”, írta az Il Giornale.

Orbán a felszólalásában szégyennek nevezte, hogy az Európai Unió – valójában az Európai Unió Bírósága – 200 millió eurós büntetést szabott ki ránk azért, „mert nem engedjük be a migránsokat”.

Ha migránsokat akarnak, meg fogják kapni!

– mondta a kormány azon fenyegetéséről, miszerint Brüsszelbe szállítanák a bevándorlókat Magyarországról.

A miniszterelnök egy ponton arra biztatta az olaszokat, hogy kövessék a példánkat. „Olaszország erős, nagy és gazdag ország, ha mi meg tudtuk csinálni, ti is meg tudjátok. Ne higgyétek, hogy ez lehetetlen, ez lehetséges, mi, magyarok vagyunk az élő példa. Legyetek elszántak, bátrak, és kövessétek az olyan nagyszerű vezetőket, mint Matteo Salvini!”

Orbán európai hazafinak nevezte Salvinit, akit szerinte Magyarországon hősként ünnepelnek, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait és Európát is. (Ezzel szemben a kormány közleményein kívül a magyar közéletben nem igazán jön fel az olasz politikus neve – a szerk.) Azt mondta, hogy szerinte Salvini ezért kitüntetést érdemelne, nem pedig büntetőeljárást, az ellene folyó eljárás pedig a baloldal és egész Európa szégyene.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormányfő a saját lencséjén keresztül összevetette a “patrióták” és a baloldal sikerességét is az országában.

Büszkén mondta, hogy “mi már ötször legyőztük őket”, és egyenesen a “magyarok küldetésének” nevezte annak bebizonyítását, hogy a baloldal legyőzhető.

Megemlítette azt is az olasz közönségnek, hogy az 1948-as szabadságharc hősi emlékének szentelt emlék nap van nálunk. Ezzel kapcsolatban párhuzamot is vont az olaszok és a magyarok között, melyek két szabadságharcos nép szerinte. “Sohasem adjuk meg magunkat, sohasem adjuk fel a szabadságunkat, és sohasem engedjük át az országunkat idegeneknek. Nem adjuk oda se a brüsszeli bürokratáknak, se a globális pénzhatalmaknak, se a migránsoknak”. Fontosnak érzete elmondani azt is, hogy Olaszország az olaszoké, Magyarország pedig a magyaroké.

“Brüsszelből nem kivonulni kell, hanem bevonulni” – mondta Orbán, aki az egész európai jobboldal újraegyesítését tűzte ki célnak. „Nincs megállás. A küzdelem végén megfordul majd Párizs, visszavesszük Varsót és Európa legnagyobb politikai ereje leszünk. Akkor kézbe vesszük a brüsszeli politikát, és újra naggyá, erőssé, biztonságossá, gazdaggá és szabaddá tesszük Európát!”

Matteo Salvini a záróbeszédében azt monda, hogy

megszületett az európai népek szövetsége, amely békét akar

Hozzátette, hogy sem ő, sem az európai patrióták nem adják fel a törekvést a békére, a szabadságra, a nemzeti döntéshozatalra és a biztonságra.

A pártja Pontidában tartott nagygyűlését az 1571. október 7-én Lepantóban győztes Szent Ligához hasonlította. „A baloldal békét hangoztat, de a háborút finanszírozza, jogokat követel, de megfeledkezik kötelességéről” – mondta, idesorolva annak biztosítását, hogy az európai városokban biztonságban lehessen sétálni az utcákon.

Salvini is védelmébe vette Orbánt a beszédje egy pontján,

szerinte „Soros György, az egyengondolkodás, az eltörlés kultúrája és a gender ideológia képviselői indítottak támadást” ellene.