Szerbül mondott beszédet Szijjártó Péter az oroszbarát Milorad Dodik kampányzáróján

Bízunk Oroszországban, Kínában, Magyarországban, Azerbajdzsánban - mondta Dodik.

Magyarország a boszniai Szerb Köztársaság barátja, és ezért továbbra is készen áll az együttműködésre minden olyan ügyben, amely segíti a boszniai Szerb Köztársaság fejlődését, stabilitását és nyugalmát – mondta szerbül tartott beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Banja Lukában.

A tárcavezető Milorad Dodik boszniai szerb elnök kampányzáró eseményén elmondott beszédében kiemelte, hogy Magyarország a boszniai Szerb Köztársaság barátja, „többek között azért is, mert sok a közös vonás, például az az óriási külső nyomás, amellyel szembe kell nézni.”

Akik ezt a nyomást kifejtik ránk, nem tisztelnek minket, rosszat akarnak nekünk, bele akarnak avatkozni belső ügyeinkbe, és megkérdőjelezik nemzeteink alkalmasságát arra, hogy saját magunk dönthessünk a saját jövőnkről. Ismerjük az eszközeiket: fenyegetnek, szankciókat vezetnek be, pénzügyi támogatást adnak ellenfeleinknek

– mondta. Fontosnak nevezte, hogy ennek a nyomásnak, a fenyegetéseknek ellenálljunk. „Fontos, hogy kiálljunk a saját érdekeink mellett, mert ha ezt nem tesszük, más biztosan nem fogja megtenni helyettünk” – folytatta.

Szijjártó Péter szerint ma, a veszélyek korában különösen nagy szükség van „az olyan erős, patrióta vezetőkre, mint Milorad Dodik, aki mindig bátran kiáll a boszniai szerbek érdekeiért”.

Az MTI ugyan nem idézi, de a hvg.hu megtalálta a szerbiai ATV tudósítását, ami szerint Dodik azt mondta: „Ez a nemzet tudja hogyan kell megvédenie a becsületét és a szabadságát. Folyamatosan ébernek kell lennünk, nem lankadhatunk. Bízunk Oroszországban, Kínában, Magyarországban, Azerbajdzsánban és mindenki másban, aki mellettünk állt a legnehezebb időkben”.