A román miniszterelnök szerint 6,5 millióan vándoroltak ki az országból

Ráadásul a fiatalok mentek el.

A román miniszterelnök szerint az egész rendszerváltás utáni politikustársadalom hibás azért, hogy immár a 6,5 milliót közelíti a szülőföldjükről elvándorolt, boldogulását külföldön kereső románok száma.

Marcel Ciolacu csütörtökön RePatriot Summit elnevezésű, a külhoni románokat megszólító üzleti konferencián beszélt erről, amelyen külföldön élő román üzletemberek és cégvezetők találkoznak potenciális romániai partnerekkel.

A kormányfő kiemelte: csak 2008-2022 között több mint 3 millió román emigrált. Megjegyezte: bár nincs pontos adat a külföldön élő románokról, és az elemzők is különböző becslésekkel dolgoznak, de ha beleszámolják a Moldovából emigrált 1,2 millió embert is, akkor számuk immár a 6,5 milliót közelíti. Úgy értékelte: ez hatalmas veszteség, akkor is, ha a külföldön élő románok évente a GDP 2 százalékát kitevő összeget, 6,5 milliárd eurót küldenek Romániába hátrahagyott családtagjaik támogatására.

Nemcsak a hozzáadott értéket veszítjük el: Románia jövőjét is elveszítjük, hiszen azok a fiatalok, akik ma külföldön dolgoznak, és fejlődnek, külföldön alapítanak családot

– mutatott rá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a Nagy Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban élő román diaszpóra átlagéletkora 31-33 év közöttire tehető.

Ciolacu köszöntetet mondott a konferenciát immár 9. alkalommal megszervező Romanian Business Leaders alapítvány erőfeszítéseiért, amelyek a külföldön sikeressé vált románok visszacsábítására, a szülőfölddel megszakadt kapcsolataik helyreállítására irányulnak. Úgy értékelte: Románia számára nagy esélyt jelent, hogy “Európa egyik legbiztonságosabb országa, ma biztonságosabb, mint Nagy Britannia, Olaszország, vagy Spanyolország”, ahol népes román közösségek élnek.

A kormányfő szerint nem elég pénzzel támogatni az emigrációban élő románok hazatérését, fontos az a politikai stabilitás is, amelyet az utóbbi néhány év nagykoalíciós kormányzása teremtett.

Marcel Ciolacu biztatónak nevezte, hogy a tavalyi volt az első év, amikor 190 ezer külföldön élő román hazaköltözött szülőföldjére, köztük sok orvos is, úgyhogy szerinte az országnak sikerült megállítania az orvosok exodusát. (MTI)