Alekszej Navalnij mérgezésbe halhatott bele az északi-sarki börtönkolónián az eredeti dokumentumok szerint

Az Insider több száz, az orosz ellenzéki vezető halálához kapcsolódó dokumentumot szerzett meg. A hivatalos iratokból eltűntek a mérgezésre utaló tünetek.

Az Alekszej Navalnij haláláról szóló, hivatalos dokumentumokból kihúzták a mérgezésre utaló tüneteket, amelyek a róla készült, eredeti egészségügyi jegyzőkönyvekben még szerepeltek – írja az Insider. Az oknyomozó portál több száz irathoz és az ezekre érkező orvosi véleményekhez jutott hozzá, melyekből többet is nyilvánosságra hoztak.

Az orosz hatóságok szerint hivatalosan természetes okok vezettek a Putyin-rendszer legnagyobb kihívójának halálához, az orosz nyomozó hatóság arra jutott, hogy az ügy nem volt „büntetőjogi természetű”. Az Insider által megszerzett dokumentumok viszont orvosi szakértők szerint bizonyítják, hogy Navalnij a 2024. február 16-án beállt haláláig vezető időszakban olyan tünetektől szenvedett, amelyek egyértelműen mérgezésre utalnak.

A Hriszto Grozev, Oroszországra szakosodott, oknyomozó újságíró által alapított portál nyomozása szerint a Navalnij állapotáról készült, eredeti iratokban még az áll, hogy amikor a börtönudvaron tett séta alatt hirtelen rosszul lett, súlyos hasfájásra, görcsökre panaszkodott, és hányt. Ezeket a részleteket később kivették.

Alekszandr Polupan, a Navalnijt Omszkban, a 2020-as Novicsok-mérgezése után kezelő orvos azt mondta az Insidernek, hogy ilyen tüneteket aligha lehet mással magyarázni, mint mérgezéssel. Populan a foszformérgezés lehetőségét vetette fel.

A hivatalos halálok – szívritmuszavar – semmiképpen nem magyarázza meg azokat a tüneteket, amelyeket az állásfoglalásban látunk: éles hasi fájdalom, hányás és görcsök. Nem valószínű, hogy az ilyen tünetek a mérgezésen kívül mással magyarázhatók. A hasi fájdalom és a görcsök közötti rövid idő arra utal, hogy a méreg lehet, például, szerves foszfortartalmú anyag (a Novicsok is ebbe az anyagcsoportba tartozik), de nem bőrön keresztül felszívódva, hanem belsőleg bejuttatva

– mondta Populan, aki a hivatalos történetet már Navalnij halála után megkérdőjelezte. A portál azt írja, hogy több orvos is mérgezést valószínűsített, miután megmutatták nekik a dokumentumokat.