Tengerbe borult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigeteknél, sok a halott és az eltűnt

Jelenlegi információk szerint 27 ember sikerült eddig kimenteni.

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, további 48 pedig eltűnt, miután szombat éjjel felborult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetétől 7 kilométerre délre, az Atlanti-óceánon. Az MTI a spanyol tengeri mentőszervezet közleménye alapján azt írja, a nem sokkal éjfél után kapott riasztás után helyszínre érkezett egységnek 27 embert sikerült kimentenie.

A Kanári-szigetekre 1994 augusztusában érkezett meg először sikeresen egy bevándorlókat szállító csónak, azóta számít a hely az Afrikából Európába tartó illegális migránshajók és csónakok egyik fő célállomásának. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi harminc évben mintegy 200 ezer migráns érkezett így Európába – miközben a jogvédő szervezetek becslései szerint legkevesebb 4800-an fulladtak az óceánba ezen az útvonalon.

Idén augusztus közepéig 22 304-en érkeztek a Kanári-szigetekre az afrikai országokból, ami 126 százalékos arány a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 9864 migránshoz képest, miközben már 2023-ban is rekordot döntött a szigetekre érkező illegális bevándorlók száma.

A Kanári-szigetek régióelnökének becslése szerint az egyre több induló hajó és gumicsónak miatt az év végig érkezők száma az 50 ezret is meghaladhatja. A szigeteket érintő migráció jelentős emelkedését tapasztalva Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök augusztus végén Afrikába látogatott, és Mauritániával és Gambiával is együttműködési megállapodást kötött az illegális migráció szabályozása és megfékezése érdekében.