Izrael és a Hezbollah harca újabb pusztító háború szélére sodorta a Közel-Keletet

A legrosszabb forgatókönyv szerint Izrael Hezbollah elleni bombázó hadművelete véres szárazföldi háborúba csaphat át, ami mindkét oldalon súlyos veszteségekkel járna. A szervezetnek van a világ egyik legerősebb nem állami hadereje, katonái a szíriai polgárháborúban edződtek. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Netanjahunak a politikai túlélését szem előtt tartva az az érdeke, hogy elforduljon Gázáról a figyelem, a háború pedig folytatódjon. Egyelőre viszont nem valószínűsíthető a csapatok beküldése Dél-Libanonba a szakértő szerint.

A Hezbollah csipogóinak felrobbantása csak a kezdete volt a közel-keleti háború új szakaszának. Egy hete az izraeli hadsereg (IDF) szinte megállás nélkül bombázza Dél-Libanont, Bejrút nagyrészt síiták lakta negyedeit és az ország északabbra fekvő vidékeit is, miközben a szervezet már a mélyen izraeli területen fekvő Tel-Avivra is lőtt ki iráni ballisztikus rakétát.

Herci Halevi vezérkari főnök a hét közepén arra is utalt, hogy az IDF szárazföldi inváziót indíthat Libanonban. „Hallják a repülőgépeket a fejük felett. Egész nap csapásokat mértünk. (…) Egyrészt azért, hogy előkészítsük a terepet az önök esetleges bevonulása előtt, másrészt azért, hogy folytassuk a Hezbollah leépítését” – mondta a tábornok az Izrael és Libanon határa mentén állomásozó katonáknak, mielőtt további két tartalékos gépesített lövész dandárt mozgósítottak a körzetbe. Azt egyelőre nem tudni, hogy Halevi kijelentése a kommunikációs hadviselés része, vagy valóban egy, az izraeli vezetés asztalán lévő haditervre utal.

A nemzetközi közösség kétségbeesett, tűzszüneti felszólításai szerint az Izrael és a Hezbollah közötti eszkaláció bármelyik pillanatban teljes körű háborúvá szélesedhet. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense viszont arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a harcok kiterjesztése rendkívül költséges lenne a feleknek. Szerinte

inkább egy elhúzódó, bombázó hadművelet valószínűsíthető, amíg pedig az izraeliek bombáznak, addig a Hezbollah és Irán kivár.

Rabih DAHER / AFP

Az Izrael gazdaságát és társadalmát eddig is erősen megviselő háború közepette hatalmas költségekkel és jelentős katonai veszteségekkel járna egy elhúzódó szárazföldi invázió. Ezzel szemben a szempontjukból „könnyen nyerhető a jelenlegi helyzet”, a légierő és a tüzérség nagyrészt precíziós eszközökkel, illetve úgynevezett „buta bombákkal” – pontatlan, szabadon repülő eszközökkel – támadja a Hezbollah állásait, melynek nincs érdemi légvédelme, amivel védekezni tudna ez ellen – mondta a szakértő.

Izrael közlése szerint a háború új szakaszának célja, hogy meggyengítsék és az ország északi határától hátratolják a Hezbollahot, hogy az október 7-i terrortámadás óta tartó mindennapos rakétatámadások miatt elmenekült körülbelül 65 ezer ember visszatérhessen Észak-Izraelbe.

Kaiser szerint azonban a Hezbollahot nem lehet kiszorítani a határ menti térségből anélkül, hogy az izraeliek szárazföldön ne vonulnának be Libanonba,

miközben Izrael számára a bombázás nem oldja meg a félkatonai szervezet jelentette fenyegetést. Ha az IDF csapatai bevonulnak, akkor viszont szinte biztosra vehető, hogy a Hezbollah tömeges rakétacsapást mér Izraelre, mert akkor az elrettentés logikája szerint muszáj lesz erőt mutatniuk – mondta.

Kaiser Ferenc úgy véli, a Hezbollahot egyébként sem lehet elég távolra tolni a határtól, ugyanis az Irántól kapott rakétákkal még Észak-Libanonból is elérik Eilatot, Izrael legdélebbi városát. És habár a szervezetet komoly veszteségek érik – például a Radván elit ezred több tagján túl Ibrahim Kubaiszit, a rakétaegységek parancsnokát is likvidálták –, a fegyvereseinek száma a 40 ezret, a különböző hatótávolságú rakétái száma pedig a 150 ezret is elérheti, illetve szervezettségét és harcedzettségét tekintve is a világ egyik legerősebb nem állami hadereje. Harcosaik több mint tíz évig a szíriai polgárháborúban is részt vettek az Aszad-rezsim oldalán, és ennek során másképp nem megszerezhető tapasztalatokra tettek szert.

A Hezbollahnak továbbá az 1982-es izraeli megszállás elleni megalakulása óta a legerősebb területének számít Dél-Libanon – a szervezet itt legitim parlamenti pártként működik –, ahol jelentős alagútrendszert, bunkerhálózatot építettek ki, és robbanócsapdákat telepítettek, ami fokozná az izraeli veszteségeket egy offenzíva esetén. A szakértő szerint alapvetően a Hezbollahnak sem célja egy izraeli szárazföldi hadművelet, amelyben a gázai háború tanulságai alapján a libanoni polgári és katonai veszteségek a 20-30 szorosai lehetnének az izraelieknek.

Azonban ha arra kerülne a sor, az iszlamista ideológiát követő milícia kész volna akár tízezrével is feláldozni a síita lakosságot

– tette hozzá a szakértő.

Fadel Itani / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a világ vezető hatalmainak a további eszkaláció miatti figyelmeztetései ellenére egy csütörtöki közleményben azt üzente az izraeli hadseregnek, hogy teljes erővel folytassák a harcot. Az ENSZ Közgyűlésének kulisszái mögött az utóbbi napokban ugyanis az Egyesült Államok és Franciaország vezetésével nagy erővel dolgoztak egy tűzszüneti egyezmény összehozásán – az izraeli kormányfő irodája azonban a minap közölte, hogy nem is válaszoltak erre.

Netanjahu és a mögötte álló szélsőjobboldali-ultranacionalista koalíció határozott álláspontját az is magyarázza, hogy a háború folytatása a miniszterelnök politikai túlélésének záloga is egyben. Az elemzők széles köre egyetért abban, hogy a konfliktus végével egy választáson a miniszterelnök elesne a hatalomtól, amiért kormánya kudarcot vallott a Hamász által elkövetett, az ország történetében a valaha volt legnagyobb véráldozattal járó támadás megakadályozásában.

Ahogy Netanjahu csütörtökön is megismételte, az izraeli vezetés továbbra is kitart amellett, hogy addig nem hagynak fel a háborúval, amíg el nem érik az eleinte kitűzött két célt, a Hamász elpusztítását és az október 7-én elrabolt túszok hazahozatalát (bár kétséges, hogy közülük hányan élnek még).

Ohad Zwigenberg / POOL / AFP

A Hezbollah és Irán viszont láthatóan nem akarja tovább eszkalálni a konfliktust, ezért egyelőre stratégiai türelmet gyakorolnak, de nem láthatják rajtuk azt sem, hogy meghátrálnak

– folytatta Kaiser, hozzátéve, hogy így magukat állíthatják be az izraeli agresszió áldozatának a világ előtt. Irán regionális stratégiája arra alapszik, hogy Izraelt a szomszédos országok nagy részében körbeveszi Teherán úgynevezett proxy- vagy helyettes hálózata – a többi közt a síita Hezbollah, a gázai Hamász és a jemeni húszik –, és így egyfajta tűzgyűrűként vagy harapófogóként zárják körbe az ellenséget. Teherán számára ebben a hálóban a Hezbollah is egy elrettentő erőt képviselő szövetséges, az érdekeiket a közvetlen részvételük nélkül érvényesítő szereplő és egyben az első védelmi vonal is Izraellel szemben.

Suzanne Maloney Irán-szakértő, a Brookings Institution külpolitikai programjának igazgatója arról beszélt a The New York Timesnak, hogy Izrael a konfliktus eszkalálásával belekényszerítené a Hezbollahot egy teljes körű háborúba, amivel a valódi stratégiai fenyegetésnek, Iránnak árthatnának. Szerinte a libanoni terrorszervezet viszont nem akar belemenni egy olyan harcba, ami valószínűleg a pusztulásához vezetne. Teherán kivárása pedig egyben arra is utal, hogy feltételezéseik szerint a jelenlegi helyzetben a jól felfegyverzett és szervezett Hezbollah nyílt segítség nélkül is képes kiállni magáért, és komoly károkat tud okozni Izraelnek.

Azzal, hogy Irán háttérben megbúvó szerepét a Hamász október 7-ei terrortámadása előtérbe hozta, megváltoztak a két regionális hatalom sok évtizedes hidegháborús szembenállásának szabályai. Izrael pedig megragadta a lehetőséget, hogy súlyos csapást mérjen a déli határán a Hamászra, és a konfliktus eszkalálásával még jobban szétverné északon a Hezbollahot. Ahogyan mindig, fennáll azonban annak is a veszélye, hogy Netanjahuék tévesen értékelik a helyzetet.