Oroszország ellentámadásba kezdett Kurszkban

Az orosz védelmi minisztérium szerint visszafoglaltak 10 települést, melyeket az ukrán hadsereg a múlt hónapban indított meglepetésszerű behatolás után foglaltak el a határ menti orosz Kurszk megyében, írja BBC. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Oroszország

Az orosz védelmi minisztérium szerint visszafoglaltak 10 települést, melyeket az ukrán hadsereg a múlt hónapban indított meglepetésszerű behatolás után foglaltak el a határ menti orosz Kurszk megyében, írja BBCVolodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Oroszország

ellentámadásba kezdett,

amely az ukrán tervvel összhangban halad”.

Az oroszok közlése szerint az „Észak egységei” erők két nap alatt visszafoglalták a településeket Sznagoszt környékén, annak a területnek a nyugati szárnyán, amelyet Ukrajna az augusztus 6-án indított hadjáratában elfoglalt. Az ellentámadás első jelét Apti Alaudinov vezérőrnagy, a csecsen különleges erők parancsnoka adta, aki szerint hat ukrán dandár súlyos veszteségeket szenvedett.

Egy a Kurszki területen harcoló ukrán tiszt a BBC-nek elmondta, hogy az orosz ellentámadás Szudzsától nyugatra kezdődött. „A harcok nagyon kemények, és a helyzet jelenleg nem a mi javunkra áll” – mondta a névtelenséget kérő tiszt.

Az ukrán offenzíva azzal a nyilvánvaló céllal indult, hogy elvonjon orosz erőket a kelet-ukrajnai, elsősorban Donyeck megyei előrenyomulásától. Ukrajna jelenleg 1300 négyzetkilométernyi orosz területet ellenőrizhet. Az orosz erők azonban haladtak, és további falvakat foglaltak el Kelet-Ukrajnában, és közelednek a stratégiai fontosságú Pokrovszk városához.

Az amerikai Institute for the Study of War elemzői szerint az orosz ellentámadások mérete, mértéke és lehetséges kilátásai nem világosak, és korai lenne bármilyen következtetést levonni. Az egyik ukrán dandárhoz kapcsolódó közösségi média fiók szerint az orosz erők váratlanul indították meg támadásukat Sznagoszt közelében, az ukránok pedig visszavágnak.